Uitreiking Jury Award | Veronique van Zanten (jury) & Lukas Zeilinger (regisseur) | Foto door Joost van Asch

Painting Dhaka, City - Work of Fiction en Outer Space Kids winnen prijs op tweede Blind Walls Film Fest

Op 8, 9 en 10 december 2023 genoten kunst- en filmliefhebbers in Chassé Cinema van Blind Walls Film Fest. Verschillende Europese en Nederlandse premières en een rijk randprogramma met exposities, masterclasses en Q&A’s stonden compleet in het teken van graffiti, street art en muurschilderingen. 

Nieuw tijdens deze editie van het filmfestival was de uitreiking van drie awards. De Jury Award, Best Short en Audience Award dienen als eervolle prijs, maar ook om filmmakers aan te moedigen door te gaan met het vastleggen van straatkunst.  Met deze prijzen winnen de filmmakers respectievelijk 1000 en 2 keer 500 euro, beschikbaar gesteld door het Chassé Cultuurfonds.

Kunstproject in de sloppenwijken
Op vrijdag werd het festival feestelijk geopend met een indrukwekkende performance van grafisch ontwerpduo Thomas & Jurgen, die samen met een drummer en een VJ live de filmtitels creëerden. Hierna volgde de film Painting Dhaka, dat zich afspeelt in de sloppenwijken van Bangladesh. De Duitse filmmaker Lukas Zeilinger duikt steeds verder in het moeras van armoede, corruptie en onderdrukking waarbij hij het falende politieke systeem van het land blootlegt. Wat begint als een verslag van een graffiti-workshop ontwikkelt zich tot een ware documentaire thriller over het echte probleem van het land: de corrupte elite.

De driekoppige jury, bestaande uit documentairemaker Eef Pannekeet, urban-expert Jasper van Es en hoofd van de jury Veronique van Zanten, sprak lovende woorden over de documentaire. Painting Dhaka werd bekroond met de allereerste Blind Walls Film Fest Jury Award, die Zeilinger trots in ontvangst nam. Het juryrapport beschrijft dat de film een diep ontroerende boodschap over zowel de kracht, als de onmacht van kunst weet over te brengen. Zeilinger getuigt van een indrukwekkende technische vindingrijkheid en doorzettingsvermogen, waarbij hij zijn benadering van het onderwerp van zijn film keer op keer aanpast. Deze ruimdenkende manier van werken staat voor de ware essentie van urban verhalen, het centrale thema van deze editie van Blind Walls Film Fest en bewijst Zeilingers absolute meesterschap op dit gebied.

Best Short en Audience Award
Op zondag werden er acht shorts getoond, deze korte films zijn door filmmakers wereldwijd ingestuurd. Blind Walls Film Fest liet een selectie van alle inzendingen zien. De overige twee prijzen ‘Best Short’ en ‘Audience Award’ gingen naar films uit dit blok. City - Work of Fiction van Jonathan Pieterse werd bekroond met de prijs voor Best Short. Volgens de jury vertelt hij op perfecte wijze en in een heel kort tijdsbestek een verhaal zonder woorden te gebruiken.

Het publiek kreeg na iedere film de mogelijkheid om een cijfer te geven. De Griekse regisseur George Gounezos haalde het hoogste gemiddelde en ontving onder luid applaus de Audience Award. Zijn indrukwekkende documentaire Outer Space Kids toont een oud en verlaten fabriekspand dat onder handen wordt genomen door een graffiti-kunstenaar, die het ombouwt tot een openluchtgalerij.

Blind Walls Film Fest
Dit is het tweede jaar dat Blind Walls Film Fest georganiseerd wordt. Het festival maakt maatschappelijke impact van murals zichtbaar en ontkracht heersende vooroordelen. Dit doet het door unieke en internationale films te laten zien en Q&A's met regisseurs en makers te faciliteren. De films gaven verschillende perspectieven op de wereld achter straatkunst. Tijdens het Blind Walls Film Fest was er naast toonaangevende films ook een interessant randprogramma te bezoeken. Er was een masterclass, een inspirerende talk en een expositie in de foyer.