Alleskunner Herman van Veen

Meld je aan voor ons alert en blijf op de hoogte over de start verkoop

Herman van Veen (1945) groeide op in Utrecht en studeerde viool, zang en muziekpedagogie aan het Utrechts Conservatorium. In 1965 maakte hij zijn theaterdebuut met het soloprogramma Harlekijn (Niemands knecht, niemands baas). Sindsdien reist hij de wereld rond met zijn voorstellingen en speelt hij zijn voorstellingen in vijf talen. hermanvanveen.com

In 1976 bedacht van Veen Alfred Jodocus Kwak. Aanvankelijk bedacht hij het verhaal over Alfred voor zijn kinderen. In diezelfde tijd werd hem verzocht een theaterproductie te maken over een sprookje, waarop hij besloot de kleine gele eend als hoofdpersoon voor het stuk te nemen. Drie jaar later werd hiervan een prentenboek uitgebracht en in 1987 werd Alfred J. Kwak een stripfiguur. 


 

Creatieve duizendpoot Herman van Veen

Herman van Veen heeft al meer dan honderdtachtig cd’s op zijn naam staan. Van Veen stond met 8 nummers in de Top 40. Het lied Hilversum III (1984) gebruikt de melodie van Lang scho nimma g'sehn van de Beierse band Haindling. Willem Wilmink schreef hierop op verzoek van Herman een Nederlandse tekst. Suzanne (1969) is een cover van Leonard Cohens gelijknamige hit uit 1967. Anders hits van Van Veen waren o.a. Anne, Blauwe Plekken en Opzij.  

Daarnaast heeft Herman van Veen een tachtigtal boeken geschreven en verschenen er 500 schilderijen van zijn hand. Na de dood van zijn ouders (2000) is van Veen begonnen met schilderen. Hij exposeerde tot op heden in galeries en musea in Duitsland, Oostenrijk, België, Frankrijk en Zuid-Afrika. In 2015 is het Herman van Veen Arts Center geopend in Soest.  

Onderscheidingen 

Gedurende zijn carrière ontving Herman van Veen tientallen nationale en internationale prijzen, waaronder acht Edisons, de Radio 2 Zendtijdprijs, de Goldene Kamera, de Prix Humanité, de World Peace Flame en Planetary Consciousness Award. Van Veen is ook Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. 
 
In 1976 ontving van Veen de Louis Davidsring (prestigieuze Nederlandse onderscheiding op het gebied van kleinkunst) uit handen van Wim Kan. In 2015 ga hij de ring door aan Claudia de Breij.  

Herman van Veen in het Chassé Theater 

In 2011, 2015 en 2018 kwam Herman van Veen naar ons theater met zijn landelijke theatertour. In 2016 stond hij samen met Edith Leerkes op ons podium met de voorstelling Onder vier ogen. Zijn laatste voorstelling, 76: dat kun je wel zien dat is hij, staat in 2021 in ons theater.