Tom Sebus

Achtergrond | Interview | Alex Klaasen

Als je cabaret, musical en comedy in de blender doet, er mistletoe en kerstballen aan toevoegt en het serveert met de Alex-Klaasensaus, krijg je Snowponies. Of zoals het AD (vijf sterren) kopte: ‘Misschien wel het leukste kerstfeestje van het jaar’.

Na zijn bejubelde en gelauwerde voorstellingen Showponies 1 en 2 had Alex Klaasen (46) zin om zijn tanden in de kerst te zetten. “Eerlijk gezegd komt het ook door corona,” vertelt de theatermaker. “Ik wilde iets maken waar mensen onbezorgd om kunnen lachen. Een kerstshow is sowieso al een feestje. Ik dacht: dat is waar mensen behoefte aan hebben in deze tijd. Dat je weer voelt: oja, in het theater kun je lachen en je verwonderen.”

Torenhoge verwachtingen

Kerst is een dankbaar thema: iedereen heeft er wel een gevoel bij, zelfs kersthaters. Tegelijkertijd is het een moeilijk onderwerp, want de clichés liggen op de loer en alles is al honderd keer gedaan. Dat schrok Klaasen en zijn team – Daniel Cornelissen, Lucas Schilperoort, Renée de Gruijl, Myrthe van der Vuurst de Vries, Pepijn van den Berg en muzikanten Jan en Keez Groenteman – niet af. “Ik zie kerst niet als een thema, maar als een feest, een gelegenheid, een gevoel. En dat gevoel is lastig te beschrijven omdat het voor ieder mens anders is. Ik heb zelf een haat-liefdeverhouding met Kerstmis. Ik hou er heel erg van, omdat ik er een warm gevoel van krijg. Maar waar dat op gebaseerd is? Toch op de Coca-Colareclame ben ik bang: buiten veel sneeuw, binnen in de blokhut bij de open haard zitten. Al heb ik dat zelf dus nog nooit gedaan. Aan de andere kant vind ik kerst ontzettend irritant omdat je dan iets ‘moet’. Het moet gezellig zijn, het eten moet lekker zijn…de verwachtingen zijn torenhoog en daardoor de spanningen ook. Het is niet te doen, haha. Iedereen denkt altijd: dit wordt dé kerst waar ik al mijn hele leven op hoop. Dat lukt nooit en dan sta je weer je kerstboom op te ruimen en denk je: misschien wel volgend jaar?”

Transrendier

Klaasen vindt het belangrijk dat Snowponies voor iedereen herkenbaar is, ook voor wie minder dol is op het feest. De Volkskrant schreef: ‘De kerstliefhebber én kersthater kunnen hun hart ophalen’ en gaf de voorstelling vier sterren. “Ik wilde er nadrukkelijk een uitje voor het hele gezin van maken. Met inderdaad voor elk wat wils. Maar het lastige is dat er al zo veel gedaan is, niks is origineel. Aan de andere kant is dat precies wat je vóór hebt op andere voorstellingen: het publiek gaat ervan uit dat je komt met een kerstman en een rendier. We hoeven dat alleen maar in te koppen. Dus ja, bij ons is er ook een rendier, maar dan eentje die gaat vertellen dat hij een transrendier is. Hij ziet er weliswaar uit als een rendier, maar hij voelt zich een alpaca. Er zit een soap in, die zich afspeelt in de kerststal met Jozef en Maria, waarbij het draait om de vraag: van wie is Maria nou zwanger? Er zijn drie afleveringen van. In het lied ‘Alles wat ik wil voor kerst is een kersthit’ zitten knipogen naar allerlei bekende kerstliedjes. En wat ik vorig jaar merkte tijdens het spelen van Snowponies is dat het publiek zich vaak uitdost in de meeste extravagante kersttruien en lampjes meebrengt. Dat was precies mijn idee: een feestje waar het publiek ook aan meedoet.”

Veelzijdig genre

Met zijn beide Showponies-voorstellingen creëerde Alex Klaasen min of meer een eigen genre, dat door de pers ‘moderne revue’ wordt genoemd. Hij speelde in musicals, maakte cabaretvoorstellingen met onder meer Martine Sandifort en was veelvuldig te zien in films en tv-series als Gooische Vrouwen en Het Klokhuis. Klaasen nu: “Ik heb jaren rondgeneusd in allerlei genres en daar heb ik uitgepikt wat ik leuk vond en weggelaten wat ik niet leuk vond. Ik heb er de Alex-Klaasenrevue van gebakken en dat Showponies genoemd. Het zijn komische sketches, idiote én ontroerende liedjes, met een rijke aankleding. Ja, revue, maar in een modern jasje en met een sneller tempo.” Datzelfde recept hanteert Klaasen met zijn acteurs en muzikanten in Snowponies. NRC schreef dan ook: ‘Je kunt niet anders dan met een brede grijns of hardop lachend in je theaterstoel zitten’ en gaf vier sterren aan de voorstelling. Klaasen: “Het genre past bij me omdat het veelzijdig is en ik het me heel erg eigen kan maken. Ik vind het al mijn hele leven leuk om te zingen, dansen, acteren en comedy te doen en in nu komt dat allemaal samen.”

Kersthit?

Het enige commentaar dat Klaasen vorig jaar van het publiek kreeg na Snowponies, was dat de voorstelling te kort was. “Tja,” zegt Klaasen, “dan kom je toch gezellig nog een keer? Dit is een special edition als het ware van Showponies: luchtig, in kerstsfeer, maar wel familie van zijn grote broers.” De voorstelling werd dit jaar dan ook prompt genomineerd voor de prestigieuze cabaretprijs Poelifinario. Klaasen was ook genomineerd voor de eerste Showponies en won hem voor de tweede. Deze nominatie verraste hem: “Ik had het to-taal niet aan zien komen. Maar hartstikke leuk en natuurlijk heeft Richard Groenendijk gewonnen, zijn voorstelling is geweldig.”

Klaasen vindt het heerlijk om zich weer twee maanden onder te dompelen in kerstsfeer: “We hebben een geweldige ploeg, de acteurs zijn goed en ik ben heel blij dat Jan en Keez Groenteman er als muzikanten en medespelers bij zijn. Misschien is het nog leuk om te vertellen dat ik een heus kerstalbum gemaakt heb? Ik hoop zo dat een van die liedjes, ‘The Greatest Christmas’, een nieuwe, Nederlandse kersthit wordt. Daar zijn er niet veel van, dus dat lijkt me echt hartstikke leuk.”

Tekst: Rinske Wels