Kevin Boitelle

Achtergrond | Interview | Abel van Gijlswijk

Het kapitalisme heeft onze planeet compleet verkloot. Eigen schuld, want we wilden zelf niet geloven in een alternatief. Tot nu. In Rebranding Anarchisme stopt magiër AABZ je brein vol met 5648 glasheldere antwoorden en de nodige muzikale hoogstandjes. Gloednieuw gedachtegoed voor een betere wereld.

Bovenstaande introductie kwam in een vlaag van nachtelijke inspiratie tot magiër AABZ. Je kent hem ook wel als rapper, zanger, acteur, punk-icoon, stijlgoeroe en labelbaas Abel van Gijlswijk. Als soloartiest onder eigen voornaam en met de band Hang Youth geeft de Amsterdammer zijn skills en stem aan een op allerlei vlakken belazerde generatie. Nu voegt hij nóg een plek voor de protestboodschap aan zijn palmares toe: het theater. 

Stond een theatershow op je bucketlist?

“Het leek me aanvankelijk niet de plek voor mij. In mijn hoofd was het dat je dan een toneelstuk moest opvoeren, tot ik realiseerde dat het ook maar gewoon een gebouw is. Hier zitten mensen in plaats van staan en als artiest kan je nog steeds doen wat je wilt. Je kunt een uur praten of je doet vijf liedjes en bent drie kwartier stil.”

Hoe zit het met die magie?

“Veel mensen ontkennen het bestaan van magie omdat daar makkelijker mee te leven is. Voor mij is magie dat je ideeën bedenkt die in de echte wereld consequenties hebben. Je bedenkt gewoon iets, volledig in eigen hoofd, en als dat bij anderen terechtkomt heeft dat gevolgen. Zoiets kleins en ontastbaars als ideeën kunnen een heleboel creëren.”

Zoals de wet van aantrekkingskracht in boek- en filmserie ‘The Secret’! 

“Dat is de nare, frauduleuze, kapitalistische versie van magisch denken. In mijn show gaat het over hoe wereldbeelden uit zichzelf werelden scheppen. Een theatertour geeft me de kans om ideeën onder de aandacht te brengen op de manier waarvan ik vind dat mensen het moeten begrijpen.”

Waarom wil je anarchisme rebranden? 

“Anarchisme heeft een imagoprobleem. Bedenk zelf maar eens waar je aan denkt bij het woord en waarom het nu niet gangbaar is. Ik denk dat anarchie de potentie heeft om een heel positief en mooi isme te zijn, maar het wordt tegengehouden door het huidige beeld dat mensen hebben. Daar kom ik nu dus een stokje voor steken.” 

Wat is het aanvalsplan? 

“Bijvoorbeeld door al die ismes eens onderuit te halen. Te beginnen met het meest venijnige en grootste gezwel in de wereld: kapitalisme. Je kunt tien mensen vragen wat het is en ze geven tien verschillende antwoorden. Het idee achter kapitalisme wilt ook graag onherkenbaar en fluïde blijven. Inmiddels is het zelfs makkelijker om je het einde van de wereld voor te stellen dan het einde van dat idee. En daarom kom ik naar het theater!” 

En zo zijn er nog 5647 antwoorden!

“Maak daar maar woorden van, haha! De show duurt een uur, ik doe zes liedjes en voor de rest praat ik. De liedjes zijn deels nieuw werk en een paar oudere. Geen daarvan heb ik ooit live gedaan. Het voelde nooit relaxt om ze tijdens een optreden te doen. In deze setting zijn ze wel echt sick. Er zitten veel ideeën in en in het theater kan je gewoon effe luisteren.”

Wat is je theatershow in ieder geval niet?

“Het is geen stand-up comedy, symposium, concert, toneelstuk of opera dat ik kom geven. Tegelijkertijd is dat het allemaal wel. Je moet gewoon komen en get your mind blown.”

Tekst: Thomas van Waardenburg