Interview | Ammonite

Ammonite - Chassé Cinema Breda

Iemands leven van begin tot eind tonen, voelt formuleachtig en als een makkelijke manier van vertellen. Ik wilde naar een specifiek punt in haar leven kijken en er als het ware een snapshot van maken dat alles over haar zou vertellen.” , vertelt regisseur Francis Lee aan de Filmkrant.

Zijn tweede speelfilm Ammonite brengt een eerbetoon aan de Britse paleontoloog Mary Anning, gespeeld door Kate Winslet. Zij kreeg in de negentiende eeuw nooit de wetenschappelijke erkenning die ze verdiende.

Vanwege haar arbeidersafkomst is er door tijdgenoten nauwelijks over haar geschreven. Ik wilde alles doen om haar op te tillen, haar het respect en de status te geven die ze had moeten krijgen in haar leven.”, aldus Lee

lees het gehele interview

tekst gaat door onder de afbeeldingen

De geprezen paleontoloog Mary Anning (Kate Winslet) werkt in de woeste kuststreek van Lyme Regis in het zuiden van Engeland. De dagen van haar beroemde ontdekkingen liggen achter haar en nu zoekt ze fossielen die ze aan rijke toeristen verkoopt om zichzelf en haar zieke moeder te onderhouden.

Als de geoloog Roderick Murchison in Lyme arriveert onderweg naar het vasteland van Europa, vraagt hij of Mary zijn jonge vrouw Charlotte (Saoirse Ronan), die een persoonlijk verlies probeert te verwerken, voor een tijd onder haar hoede wil nemen. Mary, die de eindjes maar amper aan elkaar kan knopen, kan het zich niet veroorloven om dit verzoek af te wijzen.

Al gauw botst het tussen de gedreven Mary en haar ongewenste gast die uit een compleet andere wereld komt. Maar ondanks het klassenverschil en hun uiteenlopende persoonlijkheden ontdekken Mary en Charlotte dat ze elkaar iets kunnen bieden waar ze beiden naar op zoek waren: het besef dat ze niet alleen zijn. Het is het begin van een gepassioneerde en complexe liefdesrelatie die de loop van beide levens voorgoed zal veranderen.

bekijk de speeldata