Das Wunder der Heliane

Nederlandse Reisopera
di 31 okt 2023 - 19:00 - 22:04
grote zaal
di 31 okt 2023
19:00 - 22:04
Geweest

Erich Wolfgang Korngolds opera Das Wunder der Heliane was ongetwijfeld zijn meest ambitieuze project. In de opera zijn alle personages, op één na, naamloos en draait het om Heliana (sopraan Annemarie Kremer) die door het vinden van ware liefde respectievelijk toverkracht breekt of toverkracht krijgt.

Na het succes van Die tote Stadt brengt de Nederlandse Reisopera opnieuw een opera van Korngold. Speciaal voor deze uitvoering maakte Fergus McAlpine een nieuw orkestarrangement. 

de pers
“Annemarie Kremer draagt de voorstelling draagt met haar vocale straalpracht en intense acteerwerk.” - NRC

“Dat de musici en vooral de zangers een topprestatie neerzetten, staat vast.” - de Volkskrant 

Korngolds vierde opera aanschouw je door de ogen van de tijdgeest van de jaren ’20. In de geest van het Interbellum werd het symbolische verhaal gevangen met een libretto dat een beetje bizar is en decadente, zwelgende muziek. Het mysterieuze, de buitennatuurlijke en uitvergrote emoties: het paste allemaal in die tijd. Kenmerkend was ook dat de liefde alles overwint, zo niet nu, dan in het leven na de dood. 

Overwint de echte liefde?
Heliane raakt gefascineerd door De Vreemdeling, die door haar man De Heerser ter dood veroordeeld is, omdat hij vrolijkheid onder diens volk heeft gebracht. Zij gunt hem als laatste wens nog een blik op haar naakte lichaam en moet zich daarvoor verantwoorden bij De blinde Opperrechter. Tijdens het onderzoek steekt De Vreemdeling zichzelf neer. Het vonnis luidt: als Heliane onschuldig is aan overspel, kan zij De Vreemdeling weer tot leven wekken. En dat lukt! Maar de jaloerse Heerser pikt dit niet en steekt zowel zijn vrouw als De Vreemdeling neer. De echte liefde heeft overwonnen.

Verhalende muziek
Erich Wolfgang Korgold (1897 – 1957) behoorde in de jaren ’20 tot de populaire componisten. Op 23-jarige leeftijd voltooide hij zijn derde opera: Die tote Stadt. Dit was een doorslaand succes en opvolgend volgende in 1927 Das Wunder der Heliane. In de dertiger jaren vluchtte hij naar de Verenigde Staten, omdat zijn muziek op de zwarte lijst van de Nazi’s kwam te staan. Hij legde zich tot op het componeren van filmmuziek. Korngold gold in zijn tijd als pionier van de filmmuziek en veroverde twee Oscars met zijn soundtracks. 

 

credits

muzikale leiding: Jac van Steen / arrangement: Fergus McAlpine / regie: Jakob Peters-Messer / choreografie: Nicole van den Berg / decor- & lichtontwerp: Guido Petzold / kostuumontwerp: Tanja Liebermann  

Cast 
Heliane                                     Annemarie Kremer
Der Fremde                              Tilmann Unger
Der Herrscher, Helianes Mann  Darren Jeffrey
Die Botin Alt                            Martina Mikelic
Der Pfoertner Bass                   Yorck Felix Speer
Der blinde Schwertrichter        Paul McNamara                        
Der junge Mann                      Hugo Kampschreur
Richter 1                                  Sander de Jong
Richter 2                                  Gurgen Baveyan
Richter 3                                  Wiebe-Pier Cnossen
Richter 4                                  Lucas van Lierop
Richter 5                                  Aleš Jenis
Richter 6                                  Artur Janda
Engel                                       Nicole van den Berg

Met koor Consensus Vocalis
Met het Noord Nederlands Orkest