Anne Claire de Breij

Melancholia

Het Nationale Theater
wo 15 nov 2023 en do 16 nov 2023
wo 15 nov 2023
en
do 16 nov 2023

Eline Arbo regisseert Melancholia, het sciencefiction-meesterwerk van filmregisseur Lars von Trier. Een visueel en muzikaal overrompelende voorstelling over het einde van de wereld.

Melancholia begint met een feest, waarbij je als publiek te gast bent. Justine trouwt met haar droomman in het prachtige landhuis van haar zus Claire. Maar op de avond van haar perfecte bruiloft valt ze stilletjes uit elkaar. Claire ontfermt zich als enige over haar zus, maar kan niet voorkomen dat het uitbundige feest al snel uitloopt op een onvermijdelijk fiasco.

Terwijl Justine met haar depressie worstelt, wordt ze aangetrokken tot een schijnbaar onschuldige ster aan de hemel. Het blijkt de mysterieuze planeet Melancholia, die op ramkoers ligt met de aarde. De confrontatie met de dreigende ondergang, verandert de relatie tussen de twee zussen. Justine bloeit op, terwijl Claire steeds meer in paniek raakt. Hoe ga je om met het gevoel van machteloosheid?

Eline Arbo: “Melancholia is een prachtig verhaal over de leugens die wij onszelf vertellen: dat onze systemen werken, dat wij perfecte huwelijken nodig hebben en dat de aarde niet aan het sterven is. Lars von Trier weet op geniale wijze een persoonlijk en intiem menselijk portret te combineren met het allergrootste en belangrijkste thema van nu: het einde van de wereld.”

Eline Arbo is huisregisseur van Het Nationale Theater. In 2020 regisseerde ze de succesroman Weg met Eddy Bellegueule van Édouard Louis. De voorstelling werd lovend ontvangen en Arbo won de Regieprijs 2020. Daarna volgde nog tal van voorstellingen, waaronder Drie ZustersDe Uren en De Jaren. In januari 2021 won Arbo de prestigieuze Mary Dresselhuys prijs voor haar werk van de afgelopen jaren. De Jaren is opgenomen in de Officiële Juryselectie voor het Nederlands Theaterfestival 2023.

Het Nationale Theater is het grootste reizende toneelgezelschap van Nederland. Het gezelschap uit Den Haag maakt voorstellingen die je kijk op de wereld vergroten. Voorstellingen om je in thuis te voelen. Ze bewerken klassieke stukken en maken nieuwe stukken over onderwerpen van nu. 

Het Nationale Theater - Melancholia - Chassé Theater Breda

credits

naar de film van: Lars von Trier / regie en bewerking: Eline Arbo / cast: Mariana Aparicio, Bram Coopmans, Teun Donders, Antoinette Jelgersma, Fjodor Jozefzoon, Hein van der Heijden, Yela de Koning en Mike Zenting / muziek: Thijs van Vuure / decor: Juul Dekker / kostuums: Rebekka Wörmann / licht: Varja Klosse / dramaturgie: Willemijn Barelds / regieassistentie: Ludy Golstein