Hessel Stuut

Bouwjaar ‘61

Diederik van Vleuten
do 14 mrt 2024 - 20:30 - 22:10
Koninklijke Drukkerij Em. de Jongzaal
do 14 mrt 2024
20:30 - 22:10
Geweest

Een nieuwe voorstelling over de kracht en betekenis van herinnering. Diederik vraagt zich af wat er, anno nu, over is van de verbazing, verwondering en bewondering van een ventje van bouwjaar ’61.

Diederik was bijna 8 jaar toen de eerste mensen landden op de maan. De korrelige beelden van astronauten in witte pakken maakten een onuitwisbare indruk. Net als de beelden en geluiden van Vietnam en Cambodja. En Toppop niet te vergeten. Zijn wereldbeeld werd in hoge mate bepaald door Asterix, Kuifje en de kennis uit de Kijk. En misschien is dat nog wel steeds zo.

Na jarenlang zijn voorouders in het theater tot leven te hebben gewekt gaat Diederik nu eindelijk zijn eigen verleden te lijf. Het jongetje van toen kijkt naar de wereld van nu. En andersom. Een halve eeuw terug in de tijd is voor meesterverteller Van Vleuten maar een kleine stap.

★★★★ "Apollokind Van Vleuten ontroert (...) Hij weeft de geschiedenissen zo aan elkaar dat beide aan kracht winnen: de wereldgeschiedenis wordt persoonlijker, zijn familiegeschiedenis wordt grootser. " - NRC

★★★★ "Van Vleuten vertelt op weergaloze wijze van zijn familiegeschiedenis" - Volkskrant