Sanne Peper

Ik zeg toch sorry

Raymi Sambo Maakt en Theatergroep Aluin
Herdenkingsjaar slavernijverleden
wo 20 sep 2023 - 20:30 - 22:00
Koninklijke Drukkerij Em. de Jongzaal
wo 20 sep 2023
20:30 - 22:00
Geweest

Raymi Sambo en Theatergroep Aluin maken een voorstelling over onze gezamenlijke slavernijgeschiedenis. In Ik zeg toch sorry komen zes acteurs bij elkaar om de viering van de afschaffing van de slavernij in 1863 na te spelen.

Op 1 juli is het 150 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en de Caraïbische eilanden werd afgeschaft. In het hele Koninkrijk wordt hier extra aandacht aan besteed tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Ook wij programmeren in het kader van deze herdenking voorstellingen die extra verdieping geven aan deze thematiek. Bekijk het programma hier

Langzaam en pijnlijk wordt duidelijk hoe het inleven in deze historische personages van invloed is op hun onderlinge verhoudingen. Wat betekent het om anno 2023 sorry te zeggen voor iets wat zo lang geleden lijkt? Ik zeg toch sorry is een spannende samensmelting van geschiedenis en actualiteit over een periode waarin de rollen schrijnend verdeeld waren. Een rolverdeling die tot op de dag van vandaag voelbaar is.

vier sterren en een theaterprijs
Urmie Plein won voor haar rol in Ik zeg toch sorry de Colombina 2023 op het Nederlands Theaterfestival. 

Uit het juryrapport: Urmie Plein levert in Ik zeg toch sorry van Raymi Sambo Maakt een indrukwekkende podiumprestatie. Zij kan trefzeker schakelen van pijn naar warmte, van woede naar empathie. Ze portretteert haar rol met waardigheid en gratie. In haar spel toont zij de gave om de stemlozen een stem te geven.

Uit de pers
“Vlijmscherp drama over ons slavernijverleden.” - Theaterkrant 
⭐⭐⭐⭐ "Spannende, schurende confrontaties, soms bitter, soms geestig.” - NRC
“Ramstrakke toneeltekst die gedragen wordt door al even geweldig spel van de hele cast.” - Parool

credits

concept: Raymi Sambo en Victorine Plante / regie: Victorine Plante / co-regie: Raymi Sambo / tekst: Erik Snel m.m.v. Raymi Sambo met dank aan Ayden Carlo / spel: Gabby Bakker, Dennis Coenen, Rochelle Deekman, Urmie Plein, Raymi Sambo, Nard Verdonschot / decorontwerp: Marcel Dolman / kostuumontwerp: Anouk van Schie / lichtontwerp: Benno Barends - Theatermachine / regie-assistentie: Shabnam Baqhiri / productie: Inez van der Werf, Eva Hermus, Noa Berndsen (stage)