Sofie Knijff

Crashtest Ibsen

Het Zuidelijk Toneel & Theaterproductiehuis Zeeland
za 28 okt 2023 - 19:00 - 23:00
Koninklijke Drukkerij Em. de Jongzaal
za 28 okt 2023
19:00 - 23:00
Geweest

Drie toneelstukken van Henrik Ibsen op één avond. In deze bingewatch voorstelling volg je het leven van de inwoners van een negentiende-eeuws Noors stadje waarin zich drie wereldbekende Ibsen drama’s afspelen. 

Sarah Moeremans en schrijver Joachim Robbrecht voegden tussen 2013 en 2018 elk seizoen een nieuwe Crashtest Ibsen toe aan hun collectie en waren daarmee een groot succes op Oerol. In die stukken reden ze Henrik Ibsen onbeschermd en plankgas tegen de muur om daarna zijn beste ideeën tussen de brokstukken vandaan te halen. 

Tijd nu om de Crashtest der Crashtests te bingewatchen. Crashtest Nora, Crashtest Volksvijand en Crashtest Ik zie spoken zullen in één avond te zien zijn. Drie spannende afleveringen inclusief Noorse lekkernijen. In iedere aflevering spietsen de personages op een lichte manier, met de nodig humor en in hoog tempo, maatschappelijke kwesties als een portie verse vis aan hun speer. Verwacht een theaterervaring vol plotwendingen, drama en messcherpe dialogen.

⭐⭐⭐⭐ “Crashtest Ibsen haalt veel tegelijk overhoop maar komt daar moeiteloos mee weg.” - Theaterkrant 

 

3 afleveringen, 3 wereldberoemde Ibsen-drama's

Afl. 1 Crashtest Nora

Kerst 1879. In een Noors stadje schopt Torvald Helmer het, na een fikse burn-out, tot bankdirecteur. Het is dankzij zijn vrouw Nora dat hij weer helemaal de oude is. Zij zorgde ervoor dat hij kon herstellen op het zonnige Capri. Echter moest Nora daarvoor, zonder weten van haar man, geld lenen van ’louche’ bankmedewerker Nils Krogstad. Maar als haar man Krogstad dreigt te ontslaan, komt Nora in de problemen, want Krogstad eist van Nora dat hij haar positie redt. Gaandeweg realiseert Nora zich dat haar ondergeschikte positie als vrouw en echtgenote de reden is dat ze steeds listen moet verzinnen om te overleven. En dus is het tijd voor en radicaal besluit. 

⭐⭐⭐⭐ "Het spel is dan al evenzeer over de top, maar uiterst consequent zo, met als hoogtepunt een performance met zang en rookeffecten die niet zou hebben misstaan in een aflevering van Toppop; al met al een mooie mix van stijlen, gebracht door een enthousiaste cast.” - Volkskrant

Afl. 2 Crashtest Volksvijand

Lente 1881. In hetzelfde Noorse stadje maken de bewoners zich op om de badgasten te ontvangen in het plaatselijke kuurcentrum Waterworlds. Dokter Thomas Stockmann ontdekt echter dat het toevoerwater van het kuuroord sterk vervuild is. Het brengt hem op ramkoers met zijn broer; de burgemeester die er alles aan doet om de reputatie van het stadje te redden. De linkse pers ruikt bloed en jaagt de beide broers tegen elkaar in het harnas. Op wonderlijke wijze kiest de plaatselijke middenstand de kant van de burgermeester. Net op tijd beseffen de personages dat ze door de auteur tegen elkaar worden opgezet. 

Maar achter de musicalachtige liedjes, vlaggenparade waarbij de toeschouwer wordt betrokken en een uit zang opkomend opblaaskasteel zit een link naar het heden verborgen. Dé waarheid, zoals Ibsen die probeerde te ontmaskeren, bestaat niet meer in onze post-truth-maatschappij.” - Trouw

Afl. 3 Crashtest Ik Zie Spoken

Net buiten het Noorse stadje ligt Villa Rosevold. De vrouw des huizes, mevrouw Alving, kan haar geluk niet op. Haar zoon is thuis na een jarenlang verblijf in Parijs en ze opent een nieuw weeshuis ter ere van haar overleden man. Mevrouw Alving is ervan overtuigd dat ze regie voert over haar eigen leven en waant zich verzekerd van een gelukkige toekomst. Maar dan slaat het noodlot toe. Haar zoon blijkt ongeneeslijk ziek. Haar meid, Regina, wil naar de stad voor avontuur. En de timmerman en dominee ruïneren, nog voor de officiële opening, eigenhandig het nieuwe weeshuis. En dan is er nog die mysterieuze gast, die alleen zij lijkt te zien.

Juist dat diepe, donkere woud waartegen die worsteling zich afspeelt en waarin de personages ronddwalen als ze niet op de scène staan, geeft een mooie dreigende ondertoon aan de thematiek van het grimmige sprookje dat de voorstelling is. De moraal is als een klein beschaafd eiland in een vijandelijke omgeving.” - Trouw

Het Zuidelijk Toneel & Theaterproductiehuis Zeeland - Crashtest Ibsen - Chassé Theater Breda

Crashtest & Chill // de ultieme Ibsen-binge
Crashtest Ibsen is een vier uur durende bingewatch-voorstelling met twee pauzes. Het publiek maakt een verrassende avond mee en wordt tijdens de pauzes verwend een aantal Noorse snacks.

credits

regie: Sarah Moeremans / tekst: Joachim Robbrecht / spel: Judith van den Berg, Gillis Biesheuvel, Evelien Bosmans, Joep van der Geest, Louis van der Waal, Peter Seynaeve / kostuumontwerp: Daphne de Winkel / vormgeving: Ruimtetijd - Theun Mosk / geluidsontwerp: Timo Merkies / lichtontwerp: Stan Bannier / regieassistent: Kato Cornil / productie: n’ More - Ellen van Bunnik / technische productie: Stan Bannier en Marcel Brand / technici: Marcel Brand, Arco Middendorp, Emile van Gils, Tom IJpelaar, Joris van Oosterhout / artistiek advies: Piet Menu / locatiemanager: Myrthe Blomaard / directeur Theaterproductiehuis Zeeland: Silvie Dees