Piek

De Smeekbede

Olivier Diepenhorst
Herdenkingsjaar slavernijverleden
di 31 okt 2023 - 20:30 - 22:15
Koninklijke Drukkerij Em. de Jongzaal
di 31 okt 2023
inleiding
19:30
Start
20:30
Eind
22:15
Geweest

In De Smeekbede duiken we in de geschiedenis van een opmerkelijke brief. In 1795 stuurt een vrijgemaakte vrouw een smeekbede naar haar voormalig meester. Bijna 200 jaar later wordt haar smeekbede in een archief teruggevonden. Naar de gelijknamige roman van historicus Lianne Damen.

Op 1 juli is het 150 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en de Caraïbische eilanden werd afgeschaft. In het hele Koninkrijk wordt hier extra aandacht aan besteed tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Ook wij programmeren in het kader van deze herdenking voorstellingen die extra verdieping geven aan deze thematiek. Bekijk het programma hier

De Smeekbede volgt het spoor van de in slavernij geboren vrouw Dédé. Ze strijdt voor de vrijheid van haar zoon, gevangen in een systeem dat hun menselijkheid ontkent. Tegelijkertijd krijgen we het verhaal mee van de Utrechtse jurist Engelbert, die naar Suriname afreist om meerdere plantages te beheren.

Aan de basis van dit verhaal ligt een smeekbede van DéDé, die zij in 1795 naar haar voormalig meester stuurde. Het schip dat de brief van Paramaribo naar Amsterdam moest brengen werd gekaapt. Bijna 200 jaar later wordt haar smeekbede in een archief teruggevonden. 

Een voorstelling over macht en onmacht, over vooroordelen, racisme en winstbejag, maar ook over veerkracht en mededogen. 

Van roman naar toneelstuk
De Smeekbede is een toneelbewerking naar de gelijknamige roman van historicus Lianne Damen. De regie is in handen van Olivier Diepenhorst, dezelfde regisseur als de voorstellingen De tolk van Java, Lichter dan ik en Gelukzoekers op Sumatra.

inleiding 19.30 uur

Voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding. Er wordt dieper ingegaan op de keuze voor het stuk, de bewerking, regie en de acteurs. Ook wordt er stilgestaan bij hoe een productie tot stand komt en welke uitdagingen dit oplevert. 

Reserveer van te voren je ticket voor de inleiding. Inclusief consumptie.

credits

naar het boek van Lianne Damen / bewerking: Maarten van Hinte / regie: Olivier Diepenhorst / met: Dionne Verwey, Krisjan Schellingerhout e.a.