Tom Herbots

Diàlogo

Wouter Vandenabeele e.a.
vr 10 mei 2024 - 20:30
Koninklijke Drukkerij Em. de Jongzaal
vr 10 mei 2024
20:30
Bestellen

Gedreven violist Wouter Vandenabeele omringt zich met een keur aan musici om de rijkdom van de versmelting te laten horen, om de eenheid in de veelheid te laten weerklinken en om al musicerend te dromen van een wereld waarin niemand vluchten moet.

In Diàlogo wordt Flamenco met “Griekse” Rebetiko en oosterse muziek samengebracht. Deze drie genres hebben elk een oriëntaalse invloed. Ze delen hetzelfde basisritme, waardoor ze vlot samen muziek maken. Ook kennen ze alledrie ook een vluchtelingenverhaal in hun ontstaansgeschiedenis:

De Griekse Rebetiko kent haar eigen exodus. Ze ontstond toen een Griekse minderheid gedwongen werd om vanuit Klein-Azië naar Griekenland te migreren. Muziekinstrumenten en Oosterse klanken uit Smyrna en Constantinopel migreerden mee. Heimwee en kruisbestuiving zorgden voor de rest.

De Flamenco is een erfenis van het zigeunervolk dat eeuwen geleden uit Rajasthan vertrok. De gitanos die in Spanje neerstreken, mixten hun cultureel erfgoed met Spaanse en Moorse tradities.

En dan is er natuurlijk de actualiteit uit Syrië en Irak. Met de vluchtelingenstroom reist ook muziek van daar naar hier.

Wanneer de wereld brandt, vluchten de mensen, zowel gisteren als vandaag.
Vluchtelingen zijn van alle tijden en alle continenten.
Steeds reizen verhalen en muziek met hen mee.
In Diálogo vloeien vluchtelingenverhalen samen in een nieuwe muzikale dialoog.

credits

viool en artistiek leider: Wouter Vandenabeele / qanun: Osama Abdulrasol (Irak) / oud: Tarek Al Sayed (Aleppo, Syrië) / percussie: François Taillefer / flamencozangeres: Carmen Fernandez / Rebetikozangeres: Katerina Douka / flamencogitaar: Alexander Gavilan