Bas de Brouwer

De Keuze van de WijkJury: De Bananengeneratie

Theater Oostpool
zo 17 sep 2023 - 19:30 - 21:15
Koninklijke Drukkerij EM. de Jongzaal
zo 17 sep 2023
inleiding
18:45
Start
19:30
Eind
21:15
Geweest

De Bananengeneratie is De Keuze van de WijkJury 2022-2023! Daarom is deze voorstelling opnieuw te zien in het Chassé Theater.

Regisseur Char Li Chung brengt het boek De Bananengeneratie van Pete Wu naar het theater. Met vijf acteurs maakt Chung een theatrale vertelling aan de hand van even herkenbare als urgente persoonlijke verhalen.  

Met de bestseller De Bananengeneratie werd voor het eerst het verhaal verteld van een jonge generatie Oost-Aziatische Nederlanders. Middels verhalen van anderen vertelt schrijver Pete Wu ook zijn eigen verhaal. Het verhaal van het ‘enige’ Chinese gezin in het dorp, de clash van Chinese en Nederlandse gebruiken, het leven als horeca-kind tussen school en fornuis en het uit de kast komen bij je Chinese moeder. 

De Nederlandse regisseur Char Li Chung heeft zowel Italiaanse als Chinese roots. Samen met vijf getalenteerde acteurs maakt hij een theatrale vertelling met de bestseller van Pete Wu als uitgangspunt. De belichaming van een generatie die midden in de Nederlandse samenleving staat, maar als Oost-Aziatische Nederlander toch steeds herinnerd wordt aan hun anders-zijn. Een gemeenschap die in deze urgente voorstelling eindelijk een gezicht krijgt.

Met De Bananengeneratie wil ik de diversiteit van de Oost-Aziatische gemeenschap in Nederland en de rijke cultuur die zij hierheen hebben gebracht, vieren.” - Chung

⭐⭐⭐⭐ "De Bananengeneratie duikt in een sprankelend theatraal portret achter het cliché." - Trouw

Programma

maaltijd
Om 17.30 uur starten wij de avond feestelijk met een heerlijke vegetarische maaltijd verzorgt door Ons Label. Sluit aan aan de lange tafel in onze foyer en kom in gesprek met leden van de WijkJury en andere bezoekers van de voorstelling. Tickets voor de maaltijd à € 12,50 per persoon zijn extra te boeken wanneer je tickets voor de voorstelling bestelt.

inleiding
Om 18.45 uur vindt er een inleiding plaats in de zaal. Regisseur Char Li Chung vertelt meer over het maakproces van deze voorstelling. Ook komen WijkJuryleden aan het woord over hun ervaringen en natuurlijk wordt De Bananengeneratie officieel gekroond tot Keuze van de Wijkjury 2022-2023.

Om 19.30 uur speelt Theater Oostpool nogmaals De Bananengeneratie in ons theater en wij sluiten de avond af met een glaasje bubbels in de foyer.

De Bananenpodcast

Voor De Bananengeneratie gaan de acteurs van de voorstelling in gesprek met podcastmaker Vinny Tailor en Hui-Hui Pan, de oprichter van Pan Asian Collective. Zij spreken met elkaar over het maakproces van de voorstelling, hun persoonlijke ervaringen en de nogal domme vragen of opmerkingen die zij regelmatig krijgen over hun Aziatische uiterlijk.

over de WijkJury Breda

De WijkJury Breda is een collectief van dertien Bredase inwoners uit verschillende wijken, met uiteenlopende leeftijden en culturele achtergronden, die niet eerder toneelvoorstellingen bezochten. De Bredase WijkJuryleden zijn erg te spreken over hun unieke kans om betrokken te raken bij het Nederlandse theater en over de mogelijkheid hun mening over voorstellingen te mogen delen. Zo wordt er onder meer gesproken over de vrijheid om jezelf te kunnen zijn, de mogelijkheid om je met het grotere geheel te verbinden en je (culturele) wereld te verbreden. 

De WijkJury over De Bananengeneratie 
Robbert Jan: Schitterend weergegeven waar Nederlanders met een Oosters uiterlijk tegenaanlopen, plus wat voor wrijving het gaf met hun Oosterse cultuur en opvoeding hier in Westers Nederland. Heel puur vanuit eigen ervaringen gebracht.

Latifa: Een productie die met recht een ' schreeuw voor aandacht is'. Voor de opgroeide generaties met etnische roots. Zie mij, accepteer mij, wees nieuwsgierig, zie mijn talenten, zie mijn kracht en ga in gesprek met mij, respecteer mij en geef mij evenveel credits als de 'andere' die wel op jou lijkt en waar jij je mee identificeert.

Berran: Het stuk is zeer goed geschreven en geregisseerd. Het donkere thema discriminatie wordt eigenlijk heel humoristisch behandeld. Het maakt het gemakkelijk om de talenten van de spelers te volgen en ervan te genieten.