Voortschrijdend inzicht: 6 visies op een kunstwerk over het slavernijverleden

GRATIS TE BEZOEKEN TIJDENS DE OPENINGSTIJDEN VAN ONZE CINEMA
di 19 sep 2023 tot di 3 okt 2023
di 19 sep 2023
tot
di 3 okt 2023

De Stichting Herdenking Afschaffing Slavernij Breda (HASB) heeft de wens geuit om een kunstwerk te realiseren ter herdenking van de afschaffing van de slavernij. Belangrijk doel van dit werk is om een grotere bewustwording over slavernij en de omvang en gevolgen tot op de dag van vandaag daarvan te creëren. HASB werkt hiervoor samen met de gemeente Breda, het Stedelijk Museum Breda en Stadsarchief Breda.

  • Dit kunstwerk is gratis doorlopend te bezoeken tijdens de openingstijden van de cinema. Doorgaans is dat ma t/m vr van 13.00 tot 23.00 uur en za & zo van 10.30 tot 23.00 uur.

In mei is zes kunstenaars gevraagd met een visie op dit kunstwerk te komen. De schetsontwerpen werden eerder getoond in Botanique. In de tentoonstelling bij het Chassé Theater zal ook een bijdrage van het Stadsarchief over de Bredase geschiedenis te zien zijn.

Wethouder cultuur en erfgoed, Marike de Nobel: “Hoewel we weten dat het Bredase gemeentebestuur vroeger geen geld had om te investeren in slavernij weten we wel dat er in Breda mensen en organisaties zijn geweest die dit wel hebben gedaan. Het is daarom belangrijk om aandacht te vragen voor de donkere bladzijden van onze geschiedenis. Met een kunstwerk krijgt het onderwerp blijvende aandacht in Breda.”

Tentoonstelling

Het proces om tot een kunstwerk te komen wordt gefaseerd aangepakt. Deze zomer, wanneer het 150 jaar geleden is dat Nederland de slavernij afschafte, zijn zes kunstenaars uitgenodigd om een eerste visie te presenteren. De kunstenaars Leonardiansyah Allenda, Yair Callender, Raquel van Haver, Domenique Himmelsbach de Vries, Nokukhanya Langa en Boetje Pattirane presenteren hun visie tijdens de tentoonstelling Voortschrijdend Inzicht. De visies van de kunstenaars blikken terug én vooruit.

Kunstwerk

Belangrijk doel van het uiteindelijke kunstwerk is een grotere bewustwording over het slavernijverleden van onze stad te creëren. En aandacht te vragen voor de gevolgen die het slavernijverleden nu nog heeft. Het kunstwerk is bedoeld als plek om te herdenken en om samen te komen. Over de exacte locatie is op dit moment nog geen besluit genomen. In eerste instantie wordt gedacht aan een plek in een nieuw te ontwikkelen stadspark in Breda. Het kunstwerk wordt in 2024 / 2025 gerealiseerd. Uit de zes deelnemers wordt een selectie gemaakt van kunstenaars die later een schetsontwerp kunnen ontwikkelen voor het kunstwerk. Het idee is om ook inwoners van Breda te betrekken bij de definitieve keuze.