Spotting Gateways

Bram de Looze
vr 17 mei 2024 - 20:30 - 21:30
kleine zaal
vr 17 mei 2024
20:30 - 21:30
Geweest

Binnen de jazzwereld heb je muzikanten die meteen een onuitwisbare indruk maken en direct hun unieke stempel drukken op het brede spectrum van muzikale mogelijkheden. Pianist Bram De Looze behoort hiertoe; hij is constant op zoek naar nieuwe invalshoeken, zijpaden en kansen om zijn muzikale horizon te verbreden. 

Zijn nieuwste soloalbum Spotting Gateways draait om een eeuwige muzikale uitdaging en persoonlijke ambitie: de moed hebben om de muziek in het moment zelf te laten ademen en tegelijkertijd dichtbij de essentie te blijven, om zo het hogere potentieel ervan te bereiken en voelen. 

over Bram de Looze
Hij behaalde zijn bachelor jazzpiano aan het Lemmensinstituut in twee jaar en een master aan het Artesis Conservatorium in Antwerpen in één jaar. Met een beurs van de Belgian American Educational Foundation studeerde hij aan de New School for Jazz in New York onder gerenommeerde muzikanten. In 2007 vormde hij LABtrio en in 2014 lanceerde hij Septych, waarbij hij opmerkelijke werken produceerde. Een hoogtepunt was de oprichting van zijn trio in 2019 met Joey Baron, getiteld MiXMONK. Onlangs startte hij Vice Versa, in samenwerking met drummer Eric Mc Pherson en de uit Berlijn afkomstige bassist Felix Henkelhausen. 

Naast het versterken van de steeds groter groeiende groep gelijkgestemde muzikanten, begon De Looze ook aan een solotraject. Na een bezoek aan de collectie pianofortes van Chris Maene, begon De Looze een project met drie van zulke instrumenten, waarbij hij hun historische positie vanuit een hedendaags perspectief benaderde. Het daar uit voortkomende album Piano e Forte (2016) en de bijbehorende tournee werden met lovende kritieken ontvangen. Twee jaar later nam hij Switch The Stream op met de revolutionaire Chris Maene Straight Strung Grand Piano, waarmee hij opnieuw historische wortels kon combineren met moderne technieken. Daarna kwam Colour Talk (2020). Een album dat een Straight Strung Grand Piano introduceert, de volgende stap in de mix van geluid, concept en design. 

Festival Ik Zie U Graag
MEZZ en Chassé Theater slaan dit jaar de handen ineen om tijdens het Pinksterweekend het beste van de Belgische podiumkunsten te presenteren. Op 18 en 19 mei zijn er op verschillende locaties in Breda optredens te zien. meer info