Indië verloren – Selling a Colonial War

In-Soo Radstake
laatste week
vr 12 jan 2024 tot wo 14 feb 2024
vr 12 jan 2024
tot
wo 14 feb 2024

NRC (★★★★) 'Messcherp en urgent'
de Volkskrant (★★★★) 'Eerder nieuwsgierig dan beschuldigend van toon'

De onthullende documentaire Indië Verloren... belicht op confronterende wijze hoe de Nederlandse overheid decennialang - bijna tot op de dag van vandaag - het frame van een gerechtvaardigde oorlog in Indonesië (1945-1949) in stand hield.

De film werpt een scherp licht op de twijfelachtige rol van politici, media en historici in dit proces. Het onthult hoe de regering en topdiplomaten via voorlichtingsdiensten, kranten, bioscoopjournalen en propagandafilms het narratief van haar handelingen tijdens de Indonesische strijd voor onafhankelijkheid stuurden, en uiteindelijk de controle over deze geschiedenis verloren.

Internationaal gerenommeerde historici uit onder andere Indonesië, Australië, Amerika en Nederland komen aan het woord om inzicht te bieden in deze complexe geschiedenis. War Indië Verloren... plaatst zo, voor het eerst, deze oorlog en deze geschiedenis in de internationale politieke context van destijds. Het onderzoekt hoe de verschillende frames tot op de dag van vandaag doorwerken.

Indië verloren – Selling a Colonial War
Regie
In-Soo Radstake
Speelduur
105 min
verwacht
do 11 jan 2024
Taal
Engels, Nederlands, Bahasa, Indonesisch gesproken
Ondertiteling
Nederlands ondertiteld

Van vrijdag 9 feb. t/m dinsdag 13 feb. is Chassé Theater het kloppende hart van Kielegat. Het kan zijn dat je tijdens de filmvertoning iets van het gezellige feest meekrijgt.