Christophe Raynaud de Lage

Divina Commedia: Inferno Purgatorio Paradiso (Romeo Castellucci)

registratie door Don Kent
internationale selectie
di 2 apr 2024 en zo 7 apr 2024
di 2 apr 2024
en
zo 7 apr 2024

In 2008 was de befaamde Italiaanse theatermaker Romeo Castellucci “associate artist” op het prestigieuze theaterfestival van Avignon en bij die gelegenheid presenteerde hij zijn monumentale bewerking van Dante’s Divina Commedia. Deze trilogie, die na Avignon een zegetocht door Europa maakte, wordt door velen als zijn magnum opus beschouwd. Een buitenkans om hem nu in zijn geheel op het doek van onze cinema te kunnen zien.

De drie werken zijn elk heel anders en gelden elk als een meesterwerk. Door een indringende visuele stijl creëert Castellucci een parelelle wereld die tegelijk droom en nachtmerrie is. Inferno vertelt bij Dante het verhaal van de strijd tussen hemel en hel. Castellucci verplaatst dit naar het hier en nu en trekt zo de toekomst van de mensheid in twijfel. Purgatorio toont een benauwde gezinssituatie, die zonder het daadwerkelijk te tonen, een kwellende realiteit naar voren brengt. Paradiso tenslotte, toont ons een glimp van het paradijs waar, zo lijkt de regisseur ons te willen zeggen, voor ons stervelingen geen plaats is.

Contextprogramma Romeo Castellucci
Romeo Castellucci verwierf wereldfaam met zijn vermogen beelden te scheppen die bij de toeschouwer nooit meer uit de herinnering verdwijnen. In het kader van zijn voorstelling Bros op 30 april in het Chassé Theater presenteren wij een uitgebreid portret van deze iconische Italiaanse regisseur, met onder meer twee filmvertoningen, een documentaire en een lezing door Arnon Grunberg. Bezoek ze allemaal en maak kennis met het unieke signatuur van één van de grootste theatermakers van onze tijd.

Bekijk het gehele programma rondom Romeo Castellucci

Divina Commedia: Inferno Purgatorio Paradiso (Romeo Castellucci)
Regie
Don Kent
Speelduur
176 min
verwacht
di 2 apr 2024