Otto van den Toorn

Sibelius’ Vioolconcerten en Brahms 3

Philzuid
do 26 sep 2024 - 20:30 - 22:22
Koninklijke Drukkerij Em. de Jongzaal
do 26 sep 2024
20:30 - 22:22
Pauze 21:13
Geweest

Voor de pauze schittert topvioliste Simone Lamsma in het vuur en ijs van Sibelius’ beroemde Vioolconcert. Het orkest opent met een van Bruckners grootste idolen Richard Wagner. Zijn ouverture Der fliegende Holländer is een symfonisch feestje.

Helaas heeft Philzuid door omstandigheden moeten besluiten dat de Eerste symfonie van Bruckner niet gespeeld kan worden tijdens het concert. In plaats daarvan wordt de Derde symfonie van Johannes Brahms uitgevoerd. De rest van het programma - Der fliegende Holländer: ouverture van Wagner en het Vioolconcert van Sibelius met soliste Simone Lamsma – blijft ongewijzigd.

De derde symfonie van Johannes Brahms opent voortvarend met drie akkoorden die zich als een stevig stoomschip een weg banen door de golven. Deze drie akkoorden vormen de basis voor het gehele werk. De tonaliteit varieert voortdurend tussen majeur en mineur. Het begrip Leitmotiv speelt voor Brahms hier een belangrijke rol. 

Na de grandeur en het majestueuze van het eerste deel volgt de zachte eenvoud van het tweede deel, wat gelijk vanaf het begin duidelijk is. Het derde deel is een nogal melancholiek intermezzo, geaccentueerd door de wisselingen tussen majeure en mineure toonzetting. De finale blinkt uit door haar melodieuze overvloed aan thema’s. De rustige introductie verandert al snel in een stormachtig middendeel en we worden meegevoerd door een golf van lyrische inspiratie, die uiteindelijk tot een rustig einde leidt.

Programma

Wagner – Der fliegende Holländer: ouverture
Sibelius – Vioolconcert

Bruckner – Symfonie nr. 1 (Linzer Fassung) wordt vervangen door Brahms' Derde symfonie

 

credits

Dirigent: Alpesh Chauhan | Viool: Simone Lamsma