De stem van de blokfluit

Orkest van de 18e eeuw met Lucie Horsch
zo 8 dec 2024 - 15:00
Koninklijke Drukkerij Em. de Jongzaal
zo 8 dec 2024
15:00
Bestellen

De Latijnse naam voor blokfluit 'ricordare la voce', betekent letterlijk ‘het herinneren van de stem’. Blokfluittist en zangeres Lucie Horsch neemt de proef op de som. Ze arrangeert Bachs concert in a-klein voor blokfluit en brengt de aria Stirb in mir, Welt terug naar de vocale roots.

Het Orkest van de Achttiende Eeuw slaat de handen ineen met blokfluitiste en zangeres Lucie Horsch om oude muziek op een vernieuwende wijze te presenteren en nieuwe composities te laten inspireren door de grootheden uit het verleden. 

Evelien Holster (klassiek programmeur): "Lucie Horsch staat bekend om haar meesterlijke blokfluitspel, betovert het publiek met haar ongeëvenaarde virtuositeit. Het samenspel met het orkest is werkelijk fantastisch." 

★★★★ "Lucie Horsch laat je ademloos luisteren naar een Vivaldiëske koortsdroom." - NRC

De naam “blokfluit” is afgeleid van het Latijnse ‘ricordare la voce’, wat letterlijk ‘het herinneren van de stem’ betekent. Lucie Horsch onderwerpt dit idee aan een praktijktest door de blokfluit te bespelen in Bachs klavecimbelconcert, in een bewerking van de befaamde blokfluitist Frans Brüggen, oprichter van het Orkest van de Achttiende Eeuw. In het tweede deel van het programma neemt Lucie Horsch vocaal het stokje over, teruggrijpend naar de vocale oorsprong van het concert met Bachs eigen aria Stirb in mir, Welt uit de cantate Gott soll allein mein Herze haben

Programma
J.S. Bach - BWV 1053, Concerto no. 2 in E-groot (arr. Frans Brüggen)  
Vivaldi - RV 443 , Flautino concerto in C-groot
Vivaldi - Aria: Vedrò con mio diletto, uit Il Giustino, RV 717  
Vivaldi - Concerto in a-klein uit L’Estro Armonico RV 522 op. 3 nr. 8  
Reza Namavar - Nieuw werk, geïnspireerd op Vivaldi  
J.S. Bach - BWV 1041, Concerto in a-klein (arr. Lucie Horsch) 

De stem van de blokfluit - Chassé Theater Breda