Pippa Samaya

Common Ground

Anouk van Dijk
wo 19 feb 2025 - 20:30
Koninklijke Drukkerij EM. de Jongzaal
wo 19 feb 2025
20:30
binnenkort in verkoop

Twee sterke dansers bewegen zich in Common Ground alsof het een choreografisch schaakspel betreft, één waar diepgewortelde regels door onverwachte bewegingen omver worden geworpen. Het is een reis binnen de veelzijdige relaties die we opbouwen met zowel de wereld om ons heen, als die met elkaar, en waarvoor we een gemeenschappelijke basis zoeken.

Common Ground is een poëtische studie over gelijkenis, gelijkheid, territoriumafbakening en verschuivende krachten. De spanning tussen elkaar steunen en de beperkingen van wederzijdse afhankelijkheid wordt tot het uiterste getest. Dit adembenemende duet vertolkt door twee Australische dansgrootheden, kan worden gezien als een utopisch ideaal van saamhorigheid. Een relatie beklonken in wederkerigheid, met alle consequenties van dien.

Van Dijk: “Gefascineerd door de vetes tussen politieke leiders op het wereldtoneel, en de openlijke verheerlijking van  hun eigen gezag, onderzocht ik de dynamiek van macht. Het bracht me terug naar de 17e eeuw, de geboorte van het klassieke ballet, en naar de absolute monarchie van Lodewijk XIV die hij verzegelde door zelf de hoofdrol te dansen als Zonnekoning in een groots spektakel. Om hem draaide daarna alles en hij zou Europa gaan veranderen. In een tijd waarin gelijkheid meer dan ooit hoog op de politieke agenda staat, vroeg ik me af wat er zou zijn gebeurd als Lodewijk XIV had opgetreden samen met een even sterke vrouw in de hoofdrol. Hoe zou het onze opvattingen over macht en gender hebben gevormd, de manier waarop we onze conflicten uitspelen, onze samenlevingen waarderen en ons mens-zijn uiten door middel van kunst?”

credits

concept en choreografie:  Anouk van Dijk / gecreëerd voor en met: Tara Jade Samaya & Richard Cilli / compositie & geluidsontwerp: Jethro Woodward / muziek: Jean Baptiste Lully, Johann Sebastian Bach / decor & kostuums: Marg Horwell / lichtontwerp: Paul Jackson / lichttechnicus & operator: Claus den Hartog / dramaturgisch advies: Jerry Remkes / gecreëerd en geproduceerd door: Chunky Move