Stemmen van Naoorlogse Generaties + Q&A

Simone Berger, Armando Ello
ma 13 mei 2024 - 19:00 - 21:30
kleine zaal (theater- en filmzaal)
ma 13 mei 2024
19:00 - 21:30
Geweest

De documentaire Stemmen van naoorlogse generaties: hoe oorlog en koloniaal verleden doorwerken geeft aan de hand van interviews een stem aan naoorlogse generaties uit voormalig Nederlands-Indië. Stemmen die tot uiting komen in literatuur, voordrachten en kunst.

Filmmakers Simone Berger en Armando Ello - beiden met Indische wortels - gaan na de film in gesprek met het publiek. Voor iedere bezoeker zijn er snacks van Senang Makan. 

Simone Berger en Armando Ello gingen voor hun film op zoek naar de overdracht van (oorlogs)trauma’s van de eerste tot en met de derde generatie mensen met een Indische of Molukse achtergrond. Diverse aspecten van de doorwerking van de Indische en koloniale invloeden, twee oorlogen en de migratie komen aan bod.

Reggie Baay, Marion Bloem, Adriaan van Dis, Dido Michielsen en Sylvia Pessireron verwerkten hun familiegeschiedenis in hun oeuvre en kijken hierop terug. Vier anderen van de derde generatie gebruiken hun familiegeschiedenis op artistieke of professionele wijze in hun dagelijkse werk: Robin Block, Cheroney Pelupessy, Inez Schelfhout en Esmay Usmany. Zij geven een nieuwe vorm aan hun bewogen erfenis en aan de toekomst van het herdenken. De documentaire laat op een beeldende manier zien hoe het verleden impact kan hebben bij mensen met ‘roots’ in voormalig Nederlands-Indië. De interviews zijn aangevuld met 2D-animaties, artistieke clips en gesprekken met historici en traumaspecialisten.

Deze vertoning is in samenwerking met Stichting Arjati.

Regie
Simone Berger, Armando Ello
Speelduur
82 min
verwacht
ma 13 mei 2024
Taal
Nederlands gesproken