Navalny @ Maczek Memorial (Sunset Cinema)

Daniel Roher
ZOMERPROGRAMMERING
wo 14 aug 2024 - 21:15 - 23:05
Op locatie
wo 14 aug 2024
21:15 - 23:05
Bestellen

Heb jij ook weer zo'n zin om films te kijken met de ondergaande zon op de achtergrond? Sunset Cinema, dé buitenbios van Breda, is dit jaar terug op 10 unieke locaties. Bekijk alle data hier.

In augustus 2020 maakte een vliegtuig dat van Siberië naar Moskou vloog een noodlanding. Eén van de passagiers, de Russische oppositieleider Alexei Navalny, was doodziek. Hij werd naar een plaatselijk ziekenhuis gebracht en uiteindelijk geëvacueerd naar Berlijn, waar artsen bevestigden dat hij was vergiftigd met Novichok, een zenuwgas dat eerder betrokken was bij aanvallen op andere tegenstanders van de Russische regering.

President Vladimir Poetin ontkende elke betrokkenheid. Navalny overleeft niet alleen de vergiftiging, maar gaat zodra hij weer een beetje hersteld is in de tegenaanval. Samen met een zeer vasthoudende Bellingcat-onderzoeker, verschillende nieuwsoutlets en zijn eigen team gaat Navalny op zoek naar bewijs van de betrokkenheid van het Kremlin. Zijn beslissing om na de bloedstollende zoektocht die daarop volgt toch nog terug te keren naar Rusland, is ongelofelijk en indrukwekkend.

Regisseur Daniel Roher was precies op het goede moment met zijn camerateam ter plekke. Hij is erbij als Navalny herstelt, samen met zijn vrouw en dochter in Duitsland en treft hem op zijn kwetsbaarste en tegelijkertijd meest rustige moment. Het levert intieme momenten op met deze bijzondere en volhardende familie. Navalny is een inzicht in het hoofd van de moedige en charismatische oppositieleider.

Naar aanleiding van de dood van Alexei Navalny eerder dit jaar vertonen wij deze documentaire opnieuw.

Het Maczek Memorial Breda wil enerzijds de Poolse Bevrijders blijvend eren voor de offers die destijds zijn gebracht. Maar anderzijds willen ze bewustzijn kweken dat vrijheid niet vanzelfspreken is. Op deze bijzondere plek vertonen wij de vierde film uit de Sunset Cinema reeks.

Sunset Cinema | Chassé Cinema Breda
Regie
Daniel Roher
Cast
Alexey Navalny, Yulia Navalnaya en Dasha Navalnaya
Speelduur
98 min
Taal
Engels, Russisch en Duits gesproken
Ondertiteling
Nederlands ondertiteld

adres Maczek Memorial 
Ettensebaan 17A
4812 XA Breda
076-303 6270