Leonie Voets Imaging People

Pater Moeskroen

Pater Moeskroen is een Nederlandse muziekband, die in de zomer feestavonden en popconcerten geeft en in de wintermaanden serieuzere theatertournees houdt. De band speelt een gevarieerd muziekrepertoire, met elementen van zowel folk en keltische muziek als klemzer en punk, waarbij alle nummers zijn voorzien van Nederlandse tekst. De liedteksten zijn veelal humoristisch van aard, maar soms ook diepgaander. Tijdens de voorstellingen van Pater Moeskroen worden tientallen verschillende muziekinstrumenten gebruikt. 

De band is ontstaan in de zomer van 1985. Martien van Oostrom, Ad Grooten en Wilbert van Duinhoven trokken toen met een straatmuziekgroep door Frankrijk. Ze dachten een feestband op te richten toen ze in België door de stad Moeskroen trokken, zo is de naam van de band geboren. In eerste instantie was de naam beoogd voor een biermerk dat men wilde gaan brouwen, maar toen later met Ton Smulders het idee postvatte om een feestband te beginnen, werd deze naam gebruikt.

De ontmoetingsplaats van de band was Hogeschool Middeloo in Amersfoort, inmiddels opgegaan in Hogeschool Utrecht. De meeste leden kenden elkaar van de opleiding tot muziektherapeut. 

Op 26 januari 1986 trad Pater Moeskroen voor het eerst op, in het Café van Zanten in Amersfoort. Een jaar later werd het eerste album Alle 7 tips uitgebracht, aanvankelijk alleen op muziekcassette. In 1998 verscheen het geremasterd op cd. In 1989 werd de cd Nooit van gehoord? live opgenomen. Na de komst van Koert Ligtermoet kregen ze in 1991 voor het eerst landelijke bekendheid met de single Roodkapje en het album Aan de macht. Deze single en Hela Hola werden door Peter Koelewijn geproduceerd. Na onvrede over de muzikale koers kwam er een einde aan de samenwerking. In 1993 ontving Pater Moeskroen de Gouden Notekraker, een prijs voor de beste live-optredens.

Vanaf 1995 treedt Pater Moeskroen ook op in theaters. De eerste show heette Psalmenstrand. De hierop volgende theatertours waren Wilde Liefde, Spanning & Spinazie en (on)gewenste Ultimiteiten. Voor de theatershow Zee werkte de band samen met koren uit de plaatsen waar de show plaatsvond; de vrouwenpartijen uit die koren zongen dan mee. 2006 stond in het teken van het twintigjarig jubileum. Ter gelegenheid hiervan was er op 26 januari 2006 een eerste feestoptreden. In het tweede weekend van juli was er een feestweekend in het Zuid-Hollandse Nieuwveen. 

In het seizoen 2008-2009 speelde Pater Moeskroen voor het eerst een show met repertoire van een ander. Het programma was getiteld Pater Moeskroen komt van het dak af en daarin werden liedjes van Peter Koelewijn ten gehore gebracht. Het repertoire omvatte ook nummers die Koelewijn had geproduceerd voor anderen, waaronder Beestjes, Foxy Foxtrot en Ik ben gelukkig zonder jou. Koelewijn, zelf ooit producer van de eerste twee hitsingles van Pater Moeskroen, nam ter gelegenheid van deze show samen met Pater Moeskroen een single op.

Het 25-jarig bestaan van de band werd gevierd met een cd en een theatertournee, genaamd Pater Moeskroen en de Kelten. Het programma ging in januari 2011 in première. Op 1 april nam Ad Grooten afscheid. Hij werd vervangen door Rolf Rombouts, die met Pater Moeskroen de theaters in ging met het programma Karavaan.

Pater Moeskroen in Chassé

Pater Moeskroen is voor het eerst te vinden in het Chassé Theater op 9 februari 2023, met de voorstelling Geeft een Rondje! Reden voor een feestje heeft Pater Moeskroen eigenlijk altijd, maar dit keer is het voor de heren wel heel speciaal. Meer dan 35 jaar geleden trok een groep goedlachse studenten muziektherapie als straatmuzikanten via Parijs naar San Sebastian, om terug te keren via Moeskroen, België. Vol muzikale ideeën en met het plan de ‘trappist’ genaamd Pater Moeskroen als bier van naam te introduceren, keerde men terug. Het beoogde biermerk werd de bandnaam, de rest is geschiedenis.

Talloze theatershows, albums, shows en hits verder (wie herinnert zich niet: Laat Maar Waaien, Roodkapje, Joost, Dansen en Hela Hola?), is de band nog altijd een begrip in theater- en feestland.  Zou dat Pater Moeskroen bier er dan nu eindelijk ook eens komen?