Curly & Straight

Erik van Muiswinkel

Op woensdag 10 mei 2023 staat Erik van Muiswinkel in het Chassé Theater met zjin nieuwe voorstelling Moojen ligjes in de lugt.

meer info en tickets

Frederik Leendert (Erik) van Muiswinkel, geboren in 1961, is een Nederlands kleikunstenaar, acteur, zanger en televisiepresentator die landelijke bekend werd door zijn bijdragen aan het televisieprogramma Ook dat nog!, Kopspijkers en Studio Spaan. Ook was hij de hoofdpiet bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Nederland. 

In 1985 won Van Muiswinkel samen met Justus van Oel en Eric Eijgenraam, die de cabaretgroep Zak en As vormde, het Leids Cabaret Festival. Vanaf 1986 houdt Van Muiswinkel zich bezig met televisie. Hij was redactielid van Jan Lenferinks programma RUR en verzorgde sketches en liedjes voor het Schooltv-weekjournaal. Daarnaast schreef hij de tekst van de Nederlandse evergreen Eén kopje koffie, die in 1987 een zomerhit werd voor de groep VOF de Kunst.

Vanaf 1989 was hij vast panellid in het programma Ook dat nog!. Hij besloot het programma na twee succesvolle seizoenen (onder andere winnaar van de Gouden Televizier-Ring) te verlaten om zich volledig op Zak en As te kunnen richten. 

Vervolgens was Van Muiswinkel onder andere presentator van de televisieprogramma's Ik heb al een boek en Megabrein (de Nederlandse versie van het Britse Mastermind.) Ook werkte hij mee aan de radioprogramma's Andermans Veren (waarvoor hij een Zilveren Reissmicrofoon won) en Spijkers met koppen. In het theater was hij vanaf 1993 te zien in de voorstellingen De Heldenlul en De Mensenvriend. Vanaf 1995 treedt hij ook op met VOF de Kunst.

In 2004 speelde hij rollen in de televisieserie Baantjer en de films In Oranje en Pluk van de Petteflet. In 2005 keerde hij terug in het cabaretteam van Jack Spijkerman in Kopspijkers. Ook kwam er een boek uit met de teksten die hij en Diederik van Vleuten schreven voor hun drie theaterprogramma's. Tussendoor bedacht hij ook enkele succesvolle televisieprogramma's en schreef hij columns voor verschillende bladen. Van Muiswinkel heeft ook verschillende sketches gespeeld in het programma Koefnoen (AVRO). 

In 2007 had hij een wekelijkse column in het programma De zomer draait door, het programma van Matthijs van Nieuwkerk dat gedurende de zomer elke zaterdagavond werd uitgezonden door de VARA. Zijn vermogen tot imitatie bereikte in dat jaar grote hoogte in zijn weergave van het lied De nozem en de non van Cornelis Vreeswijk.

Van 2011 tot 2013 presenteerde Van Muiswinkel het taalprogramma TatataTaal. Vanaf 23 december 2011 speelde Van Muiswinkel de hoofdrol in de gelijknamige theatershow Scrooge, geregisseerd door Bruun Kuijt.

Erik van Muiswinkel in het Chassé

Erik van Muiswinkel heeft al verschillende keren in het Chassé Theater gestaan. Voor het eerst in 2012 met de voorstelling Erik van Muiswinkel & Omnibuzz, hierin zingt Erik meesterwerken, vertelt hij verhalen en natuurlijk wordt er geïmiteerd. In 2014 keerde Van Muiswinkel terug met Schettino! Hij gooit in deze voorstelling vele leiders en allerlei vormen van leiderschap en macht over de kling. 

In 2016 stond hij twee keer in het theater, in maart met De Olieworstelaar en in november met Erik en Justus vertellen een film. In De Olieworstelaar gooit hij het over een andere boeg: alleen het woord moet de zaal in de greep krijgen. In Erik en Justus vertellen een flim bekvechten Erik en Justus op niveau in een diepzinnige komedie die alleen zij konden maken. 

Na 3 jaar keert Van Muiswinkel terug. In januari met De Oplossing, waarin hij op zoektocht gaat naar wie er verantwoordelijk is voor zijn handelingen. In oktober staat hij voor de tweede keer in 2019 in het Chassé Theater, met Buigt allen mee voor Drs.p. "Een wonderschone ode aan een man die we node missen in het bekende gareel" - NRC

Weer 3 jaar later is hij terug. Met zijn nieuwe voorstelling Moojen Ligjes in de Lugt. Samen met muzikanten Guus van Marwijk en Paul Remmelts zet Erik van Muiswinkel het publiek onder een anderhalf uur durende taaldouche, waar iedereen fris en gelouterd uitkomt.