WijkJury Breda

Alweer voor de derde keer bezoekt dit theaterseizoen een nieuwe groep rijk geschakeerde wijkbewoners theatervoorstellingen in het Chassé Theater. Vaak is dit voor hen de eerste keer. Onder bezielende leiding van roedelchef Sacha van Maastricht, vinden zij woorden voor wat theater met hen doet. En in nagesprekken inspireren zijop hun beurt de makers van de voorstellingen. Met hun ongeoefende, maar bevlogen blik verrijken zij het theaterveld en brengen meer diversiteit naar het theater.

Minimaal één keer per maand bezoeken de juryleden gezamenlijk een theatervoorstelling. Na afloop van een voorstelling gaan zij in gesprek met de makers. Daarnaast komen zij een aantal keer per jaar samen om verder te praten over de voorstellingen, hun ervaringen te delen en een mening te vormen over theater. Aan het eind van het theaterseizoen kiezen zij hun favoriet: De Keuze van de WijkJury.

Hier vind je de WijkJury in 2023-2024

wo 20 sep 20.30 Raymi Sambo maakt Ik zeg toch sorry 
do 12 okt 20.30 Fabian Claes Jansen Gemma 
wo 8 nov 20.30  Noord Nederlands Toneel & Slagwerk Den Haag De Jacht
vr 8 dec  20.30 Theater Rotterdam Closed Eyes 
vr 26 jan 20.30  Het Zuidelijk Toneel What ever happenend to mister Pete 
wo 21 feb 20.30  De Warme Winkel Myrthe Siebinga zoekt een kamer 
vr 1 mrt  20.30  Hotel Modern De lange gang 
vr 26 apr 20.30 Theater Oostpool Het achtste leven
wo 8 mei 20.30 Theater Utrecht  Panic Room
do 30 mei 20.30 George & Eran producties Leven

 

WijkJury Breda zoekt jou! 

Ging je nog niet eerder of nauwelijks naar het theater en lijkt het je leuk om met andere inwoners uit alle wijken van Breda voorstellingen te bezoeken? Dan zijn wij op zoek naar jou!  
 
Als lid van de WijkJury bezoek je tijdens een theaterseizoen (september - juni) ongeveer 10 voorstellingen. Je ontmoet de makers en gaat met hen en de andere juryleden in gesprek over de inhoud en het maakproces. Aan het eind van het seizoen kies je samen jullie favoriete voorstelling: De Keuze van WijkJury.  
 
Elk jaar in aprl/mei gaan we op zoek naar nieuwe WijkJuryleden voor het aankomende theaterseizoen. Lijkt dit je leuk en wil je je alvast aanmelden? Stuur dan een mail naar educatie@chasse.nl

Over de WijkJury: de deuren open voor nieuw publiek 

Theatermaker en artistiek leider van Female Economy Adelheid Roosen (Breda 1958) heeft in 2009 glorieus de WijkJury in het leven geroepen om zo nieuw publiek in het theater te brengen. Inmiddels vinden honderden wijkbewoners binnen de 22 WijkJury’s in Nederland en België hun weg naar het theater om dat wat zij zien te jureren op gevoel, intuïtie, confrontatie en herkenning. Gedurende elk culturele seizoen bezoekt een nieuwe groep frisse ongeoefende ogen een reeks voorstellingen, worden de (theater)makers steevast na afloop bevraagd in een gesprek en vinden de tien tot vijftien leden in bijeenkomsten woorden voor wat ze gezien, gehoord en gevoeld hebben. Aan het eind van het seizoen wordt hun favoriet van het seizoen gekroond tot Keuze van de WijkJury. 
 
Deze beweging is mede mogelijk geworden door de inspanning van partners in het veld - de theaters, schouwburgen, andere cultuurinstellingen en makers - om hun wijkbewoners te verwelkomen. Met het oprichten van een WijkJury in hun stad, ondersteunen zij de gedeelde wens om hun deuren te openen voor een nieuw publiek.  

Wijkjury 2022/2023

Tien inwoners van Breda uit verschillende wijken, met uiteenlopende culturele achtergronden en leeftijden vormen van september 2022 t/m juni 2023 de tweede WijkJury Breda. Eén ding hebben ze gemeen. Ze bezochten niet eerder toneel- en dansvoorstellingen. Met de WijkJury komt hier verandering in, met hun onbevangen blik verrijken zij het theaterveld en brengen meer diversiteit in het theater.

Minimaal één keer per maand bezoeken de juryleden gezamenlijk een theatervoorstelling. Na afloop van een voorstelling gaan zij in gesprek met de makers. Daarnaast komen zij een aantal keer per jaar samen om verder te praten over de voorstellingen, hun ervaringen te delen en een mening te vormen over theater. Aan het eind van het theaterseizoen kiezen zij hun favoriet: De Keuze van de WijkJury. In 2023 koos de wijkjury De Bananengeneratie als winnaar. Deze is op 17 september nog een keer te zien in het Chassé Theater.

Reserveer tickets voor De Bananengeneratie

initiatief Adelheid Roosen
De WijkJury is een initiatief van de van oorspong Bredase theatermaker Adelheid Roosen (Female Economy). In 2009 werd zij voorzitter van de vakjury van het Nederlands Theater Festival. Haar eerste daad was het instellen van de WijkJury in Amsterdam als uiting van haar verbondenheid met de wijken. De WijkJury heeft zusterjury’s in onder andere Amsterdam, Utrecht en Den Haag en vanaf 2021 dus ook in Breda.

wijkjuryleden over hun deelname

WijkJuryleden over hun deelname

"Naast kansengelijkheid, gelijkwaardigheid en de vrijheid om jezelf te kunnen zijn, vind ik verbinding een belangrijk aspect in de samenleving van nu. Verbinding met jezelf, de wijk, de mensen om je heen en de verbinding met het grotere geheel. Kunst en cultuur kan hierin een belangrijke rol spelen. En juist deze verbinding is waarom ik meedoe aan de WijkJury, want samen is toch leuker dan alleen!" - Tessa

"Hoe leuk is het als je naar voorstellingen kunt gaan, waar je niet voor zou kiezen? Om je (culturele)wereld groter te maken? Daarom doe ik mee aan de WijkJury!" - Jolanda P.

"Ik vind het leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Aangezien ik niet zo'n groot budget heb is een theater bezoek al heel lang niet meer aan de orde geweest. Aangezien ik kleinkinderen heb vind ik het wel belangrijk om ze hier wel iets over mee te kunnen geven." - Jolanda D.

"Het lijkt mij geweldig om vaker in het theater te komen, en met de wijkjury verschillende vormen van voorstellingen mee te mogen beleven!" - Robbert-Jan

"Ik doe mee aan de WijkJury om mijn nieuwsgierigheid te voeden en een bijzondere branche van binnen en buiten te zien, proeven en voelen. Op naar een magische jaar!" - Latifa

Lees ook het interview met roedelchefs Sacha van Maastricht (ook oud WijkJurylid) en Eva Stravers in BN/De Stem van 16 augustus 2022.