WijkJury Breda

Alweer voor de derde keer bezoekt dit theaterseizoen een nieuwe groep rijk geschakeerde wijkbewoners theatervoorstellingen in het Chassé Theater. Vaak is dit voor hen de eerste keer. Onder bezielende leiding van roedelchef Sacha van Maastricht, vinden zij woorden voor wat theater met hen doet. En in nagesprekken inspireren zijop hun beurt de makers van de voorstellingen. Met hun ongeoefende, maar bevlogen blik verrijken zij het theaterveld en brengen meer diversiteit naar het theater.

Minimaal één keer per maand bezoeken de juryleden gezamenlijk een theatervoorstelling. Na afloop van een voorstelling gaan zij in gesprek met de makers. Daarnaast komen zij een aantal keer per jaar samen om verder te praten over de voorstellingen, hun ervaringen te delen en een mening te vormen over theater. Aan het eind van het theaterseizoen kiezen zij hun favoriet: De Keuze van de WijkJury.

Hier vind je de WijkJury in 2023-2024

wo 20 sep 20.30 Raymi Sambo maakt Ik zeg toch sorry 
do 12 okt 20.30 Fabian Claes Jansen Gemma 
wo 8 nov 20.30  Noord Nederlands Toneel & Slagwerk Den Haag De Jacht
vr 8 dec  20.30 Theater Rotterdam Closed Eyes 
vr 26 jan 20.30  Het Zuidelijk Toneel What ever happenend to mister Pete 
wo 21 feb 20.30  De Warme Winkel Myrthe Siebinga zoekt een kamer 
vr 1 mrt  20.30  Hotel Modern De lange gang 
vr 26 apr 20.30 Theater Oostpool Het achtste leven
wo 8 mei 20.30 Theater Utrecht  Panic Room
do 30 mei 20.30 George & Eran producties Leven

 

WijkJury Breda zoekt jou! 

Ging je nog niet eerder of nauwelijks naar het theater en lijkt het je leuk om met andere inwoners uit alle wijken van Breda voorstellingen te bezoeken? Dan zijn wij op zoek naar jou!  
 
Als lid van de WijkJury bezoek je tijdens een theaterseizoen (september - juni) ongeveer 10 voorstellingen. Je ontmoet de makers en gaat met hen en de andere juryleden in gesprek over de inhoud en het maakproces. Aan het eind van het seizoen kies je samen jullie favoriete voorstelling: De Keuze van WijkJury.  
 
Elk jaar in aprl/mei gaan we op zoek naar nieuwe WijkJuryleden voor het aankomende theaterseizoen. Lijkt dit je leuk en wil je je alvast aanmelden? Stuur dan een mail naar Eva Stravers - estravers@chasse.nl

Over de WijkJury: de deuren open voor nieuw publiek 

Theatermaker en artistiek leider van Female Economy Adelheid Roosen (Breda 1958) heeft in 2009 glorieus de WijkJury in het leven geroepen om zo nieuw publiek in het theater te brengen. Inmiddels vinden honderden wijkbewoners binnen de 22 WijkJury’s in Nederland en België hun weg naar het theater om dat wat zij zien te jureren op gevoel, intuïtie, confrontatie en herkenning. Gedurende elk culturele seizoen bezoekt een nieuwe groep frisse ongeoefende ogen een reeks voorstellingen, worden de (theater)makers steevast na afloop bevraagd in een gesprek en vinden de tien tot vijftien leden in bijeenkomsten woorden voor wat ze gezien, gehoord en gevoeld hebben. Aan het eind van het seizoen wordt hun favoriet van het seizoen gekroond tot Keuze van de WijkJury. 
 
Deze beweging is mede mogelijk geworden door de inspanning van partners in het veld - de theaters, schouwburgen, andere cultuurinstellingen en makers - om hun wijkbewoners te verwelkomen. Met het oprichten van een WijkJury in hun stad, ondersteunen zij de gedeelde wens om hun deuren te openen voor een nieuw publiek.  

Contact
Wil je meer weten over WijkJury Breda? Mail naar Eva Stravers via estravers@chasse.nl

Volg WijkJury's uit het hele land via instagram (@wijk.jury) of Facebook (@WijkJury).