Mark David

Augustus: Oklahoma

Toneelgroep Maastricht & Theateralliantie
di 19 dec 2023 tot za 23 dec 2023
di 19 dec 2023
tot
za 23 dec 2023

Een grappig, herkenbaar en aangrijpend toneelstuk over hoe moeilijk het is om familie te hebben en om familie te zijn. De onvergetelijke personages, vlijmscherpe humor en live muziek maken dit toneelstuk van het hoogste niveau. Met een topcast van maar liefst twaalf acteurs, waaronder Ariane Schluter, Porgy Franssen en Anneke Blok.

Augustus: Oklahoma vertelt het tragikomische verhaal van de familie Weston die verscheurd wordt door diepe geheimen en onvervulde verlangens. De drie generaties gaan meedogenloos de confrontatie met elkaar aan waarbij de waarheid onvermijdelijk boven tafel komt. Regisseur Michel Sluysmans brengt met Augustus: Oklahoma een hedendaagse interpretatie van één van de beste toneelstukken uit de toneelliteratuur.

Uit de pers
⭐⭐⭐⭐ "Knap geregisseerd, uitmuntend gespeeld." - De Volkskrant

⭐⭐⭐⭐ "(...) Tel daar de vlotte vertaling van Han van Wieringen, de strakke regie van Michel Sluysmans en het vakwerk van de sterrencast bij op, en het drie uur durende stuk vliegt voorbij." - NRC

Familie kies je niet, die krijg je
Augustus: Oklahoma speelt zich af in de ieder jaar warmer wordende maand augustus, op het platteland van de Amerikaanse staat Oklahoma. Daar staat het statige ouderlijk huis van de zussen Weston. Als hun vader spoorloos verdwijnt, keren ze met aanhang terug om hun moeder bij te staan in het verdriet. Maar wat een samenkomst van troost en verbintenis had moeten zijn, blijkt een explosieve confrontatie waarin oude wonden worden opengereten en weggestopte emoties onherroepelijk aan het licht komen. 

Het Pulitzer Prize winnende Augustus: Oklahoma is meer dan een familiekroniek. De familie Weston staat symbool voor de ontmaskering van de westerse wereld, waarin geld geen garantie bleek te zijn voor geluk en waarin de jongste generatie moet omgaan met de emotionele erfenis van generaties boven haar. 

inleiding
Bekijk hier de video-inleiding waarin Michel Sluysmans (regie), Viktor Griffioen (muziek) en actrices Wendell Jaspers en Jenell Tedjai meer vertellen over Augustus: Oklahoma.

 

Toneelgroep Maastricht & Theateralliantie - Augustus Oklahoma - Chassé Theater Breda

credits

met: Ariane Schluter, Porgy Franssen, Wendell Jaspers, Ali-Ben Horsting, Hanne Arendzen, Anneke Blok, Vincent Linthorst, Myrthe Huber, Jenell Tedjai, Viktor Griffioen, Ozan Aydogan en Yasmina Abdelmoumen / tekst: Tracy Letts / vertaling: Han van Wieringen / regie: Michel Sluysmans / muziek: Viktor Griffioen / decorontwerp: Michiel Voet / kostuumontwerp: Sabine Snijders / producent: Toneelgroep Maastricht & Theateralliantie