Alexandra Masmanidi

SPAfrica

Studio Julian Hetzel
di 24 okt 2023 - 20:30 - 22:00
kleine zaal
di 24 okt 2023
20:30 - 22:00
Geweest

SPAfrica is een performance over empathie en extractivisme. Het project onderzoekt hoe kapitalisme verbonden is met racisme. Julian Hetzel werkt vanuit Utrecht, maar zijn werk was intussen te zien in meer dan 20 landen en won diverse prijzen. Hetzels werk combineert theater, performance en beeldende kunst en getuigt van scherp politiek en maatschappelijk inzicht.

Met SPAfrica duikt Julian Hetzel in de duistere politiek van water en onderzoekt hij de complexe verstrengeling van ethiek en economie. De solovoorstelling, die tot stand kwam in samenwerking met de Zuid-Afrikaanse performer Ntando Cele en muzikant Frank Wienk, combineert theater, muziek en video.

Met water als conflict materiaal, laat de performer zien hoe nauw racisme verbonden is met kapitalisme. In reactie op de absurditeit van het particuliere bezit van zoetwaterbronnen, ondanks het mensenrecht op schoondrinkwater, stelt Hetzel de problematische mechanismen van empathie ter discussie. SPAfrica biedt een duurzaam luxeproduct - drinkwater uit sub-Sahara dat naar Europa wordt geëxporteerd - als tegenstrijdig maar duurzaam alternatief voor de vermarkting van water door multinationals als Nestlé, Unilever en Coca-Cola. SPAfrica is 's werelds eerste 'empathiedrank'.

Naast provocerend zijn Hetzels voorstellingen ook poëtisch, ontroerend en humoristisch. Met een strakke beeldtaal brengt hij complexe morele, sociale en politieke dilemma’s dicht bij het publiek.  

★★★★ "In de slimme performance SPAfrica wordt de empathie van een wit publiek onder de loep gelegd." - Volkskrant

"Ironie en politiek gaan niet goed samen,uiteindelijk wint de macht. Cele en Hetzel raken de ironie en de waanzin aan, maar blijven weg van cynisme. In plaats daarvan schetsen ze de beperkte ruimte, het koord waarover je lopen moet als je die allesonterende blik terug wil leggen waar hij vandaan komt, in de schoot van het publiek. Indrukwekkend." - Theaterkrant

 

Studio Julian Hetzel - SPAfrica - Chassé Theater Breda

Gratis te bezoeken met
Onbeperkt Kleine Zaal Abonnement

Onderdeel van

credits

concept: Julian Hetzel and Ntando Cele / regisseur: Julian Hetzel / performanca: Ntando Cele / dramaturgie: Miguel Angel Melgares / artistiek adviseur: Sodja Lotker, Khanyisile Mbongwa / muziek en compositie: Frank Wienk / lichtontwerp: Nico de Rooij / technische leiding: Cesco van der Zwaag, Martijn van Nunen / techniek: Bea Verbeek, Simon Kelaita / productieleiding: Marieke van den Bosch / productie Cape Town: Lungilem Mbongwa