The Previous Owner

Dunja Jocic
za 28 okt 2023 - 20:30 - 21:30
kleine zaal
za 28 okt 2023
20:30 - 21:30
Geweest

Choreografe en regisseur Dunja Jocic biedt een inkijk in onze nabije toekomst en opent daarmee een ethisch vraagstuk over wat ons te wachten zou kunnen staan met de groeiende technologische ontwikkelingen.  

In The Previous Owner stelt Dunja Jocic vragen bij de in een razend tempo accelererende technologische ontwikkelingen. Door prominenten van over de gehele wereld werd een oproep gedaan om een pauze in te lassen in de ontwikkelingen in artificiële intelligentie (AI). Er moet nagedacht worden over de effecten op onze samenleving. Dunja biedt in haar voorstelling een inkijk in de nabije toekomst. 

Eén lichaam, twee zielen
Op het toneel wordt het lichaam van een jonge vrouw getoond. Een lichaam dat wacht op een nieuwe eigenaar. Het brein van een stervende man wordt succesvol geüpload naar het jonge lichaam. Onwennig neemt de nieuwe eigenaar bezit van dit vrouwenlichaam. Hij geniet van zijn nieuw verworven vitaliteit. Langzaam tast hij de mogelijkheden af. Maar dan blijkt dat er nog steeds iets van de geest van de vorige eigenaar aanwezig is in het lichaam. Er ontstaat een strijd met als inzet het nieuw gecreëerde wezen. 

"Een intrigerende solo die de nodige vragen oproept maar door de meesterlijke integratie van licht, beweging, muziek en tekst van begin tot eind fascineert." - Theaterkrant

Over Dunja Jocic
In haar werk brengt Dunja verschillende disciplines samen om een unieke choreografische en filmische ervaring op het podium te creëren. Als multidisciplinair maker creëert ze tegenstellingen die reflectie oproepen bij de kijker, met verhalen die 'onder de huid gaan'. De rode draad in haar werk is een gevoel van vervreemding in het leven van vandaag.

Met haar dansvoorstelling De Panter won Dunja de VSCD Zwaan voor de beste Nederlandse dansvoorstelling van het jaar 2020 & 2021. 

Gratis te bezoeken met
Onbeperkt Kleine Zaal Abonnement

credits

choreografie, regie en concept: Dunja Jocic / dans: Kalin Morrow met Tom Jansen film / schrijver: Rik van den Bos
 / concept en dramaturgie: Marinus Groothof / componist: Renger Koning
 / lichtontwerp: Wil Frikken  / kostuum: Maartje Prins / 
geluid: Seb Jongejans

The Previous Owner is een co-productie tussen
BIRD Productions, Club Guy & Roni en Grand Theatre Groningen