Keke Keukelaar

Wittgenstein 2. Aan de taal ligt het niet

Bo Tarenskeen
do 16 nov 2023 - 20:30 - 21:30
kleine zaal
do 16 nov 2023
20:30 - 21:30
Geweest

Populisme grijpt om zich heen, nepnieuws verblindt en met woorden wordt de groeiende afgunst gevoed. Maar aan de taal ligt het niet.

In 2020 kwam theatermaker Bo Tarenskeen op het idee om een elfdelige theaterreeks te maken over de logicus Ludwig Wittgenstein en zijn invloed op de wereld. Het eerste deel ging in 2021 in première. Wittgenstein 1 gaf context aan Wittgensteins denken met een schets van zijn leven, zijn geestdriftig zoeken naar helderheid, logisch en ethisch. Het toneelstuk Wittgenstein 2 waagt zich aan een gevaarlijke overeenkomst met onze tijd. 

Heldere taal
In 1923 komt de Weense Kring bijeen. Tegen de achtergrond van antidemocratische ontwrichting en demagogische dreiging – datzelfde jaar doen de nazi's hun eerste greep naar de macht – probeert deze groep denkers de taal terug te brengen tot de essentie. Taal moet helder, redelijk en zo wetenschappelijk mogelijk zijn. Als de taal helder is, zal het denken ook helder verlopen, denken ze. Iets wat die tijd wel kon gebruiken.

Ze gaan zo op in hun ideeën dat ze zich loszingen van de realiteit. Hun idealisme maakt hen blind voor de gevaren van hun tijd. Uiteindelijk staan ook zij met lege handen tegenover de overrompelende wijze waarop het populisme met taal als wapen de massa meekrijgt. Terwijl ze de taal en de ware betrekking op de wereld willen redden, zien ze niet hoe het nazisme bezig is de democratie tot op het bot te vernietigen.

Gratis te bezoeken met
Onbeperkt Kleine Zaal Abonnement

credits

spel: Bo Tarenskeen, Amarenske Haitsma, Chiem Vreeken en Lowie van Oers / tekst en regie: Bo Tarenskeen