NL Tour ‘24

Breakin' Convention
wo 21 feb 2024 - 19:00 - 21:05
Koninklijke Drukkerij Em. de Jongzaal
wo 21 feb 2024
19:00 - 21:05
Pauze 19:56
Geweest

Breakin' Convention, het baanbrekende hiphopfestival uit Londen, komt terug naar Nederland! Beleef spectaculaire en vurige performances van internationaal bekende poppers, lockers, b-boys en b-girls en ontdek lokaal talent op dit speciale festival. Jonzi D, de Britse hiphoptheaterlegende en artistiek leider van Breakin' Convention is natuurlijk van de partij en samen met dj’s, workshops en freestyle-sessies wordt het hele theater overgenomen. Doe mee en vier de veelzijdigheid van hiphopcultuur!

Tijdens deze bijzondere avond zie je een diverse mix van hiphoptalent, van internationale acts tot lokaal talent. 

Al twintig jaar zorgt Breakin' Convention vanuit het beroemde Londense danstheater Sadlers Wells voor een revolutie in de hiphopscene in Londen en de rest van de wereld. De volgende acts maken deel uit van de line-up:

Compagnie Antoinette Gomis - Les Ombres

Antoinette Gomis (FR) is een van de headliners van de Breakin' Convention NL Tour. Samen met vier mannelijke dansers zal Antoinette Les Ombres spelen. In Les Ombres wordt het verhaal verteld van een vluchteling die op zoek is naar een betere wereld. Verwacht een wervelwind aan emoties, waar hiphop hand in hand gaat met Afrikaanse dans, breakdance, waacking, house en gebarentaal. 

Ghetto Funk Collective - It's on the one

Ghetto Funk Collective is een groep creatieve dansers uit Amsterdam met een passie voor het maken en delen van dans, muziek en kunst die mensen in beweging krijgt. Met hun voorliefde voor Funk creëert de groep een unieke ervaring en feel. Met It’s on the one brengt Ghetto Funk Collective een tribute aan Funklegende – James Brown. De rijke geschiedenis van Funk wordt gemixt met een frisse, moderne twist. Met It’s on the one wordt Funk gevierd en laat Ghetto Funk Collective de kracht van Funk zien.

Spoken Movement - Family Honour

Beleef deze rauwe performance over familie en persoonlijk trauma door de internationaal bekroonde choreograaf Kwame Asafo-Adjei. Tijdens Family Honour ben je getuige van een oprechte en gespannen confrontatie die van generatie op generatie overgedragen wordt.

Karlijn & Dieke – TWIST

Karlijn Zeeman & Dieke de Jong nemen je tijdens TWIST mee in hun eerste samenwerking. TWIST is een onderzoek naar ‘Stalking’, een dansvorm die zich focust op de verbinding tussen twee personen op de dansvloer. Het stuk haalt onder andere inspiratie uit spelletjes voor kinderen, voor Dieke en Karlijn zijn het plezier en het spelelement van dans essentieel voor hun werk als dansers. Via verschillende dansstijlen onderzoekt het duo de aspecten van hun connectie.

Amenti Theater Company - NOM.NOS

NOM.NOS is een stuk van danser en theatermaker Gil ‘the Grid’ Gomes Leal en zijn Amenti Theatre Company. Tijdens Breakin’ Convention zie je een fragment van zijn laatste productie. Gebaseerd op West-Afrikaanse mythes, nemen de dansers je mee op een zoektocht naar hun originele namen. Alle dansers, afkomstig uit de West-Afrikaanse diaspora, gebruiken op dit moment een naam afkomstig uit een periode van kolonisme. Hun geschiedenis gewist, hun wijsheden afgepakt maar terug te vinden als je weet waar je moet zoeken. Door middel van (poppen)dans, rituelen en storytelling maken de dansers een connectie met hun voorvaderen en roots. 

Threading Theater – Brothers

Brothers is een choreografie van Justin de Jager & Sem Deliveyne, de muziek is gecomponeerd door Andreas Tegnander. Het stuk focust zich op broederschap en de groep neemt je mee op een reis rondom bemoediging, competitie, intimiteit en samenwerking. De dansers klemmen zich vast en creëren openingen waar ze doorheen kunnen, letterlijk en figuurlijk.

 

De pers is laaiend enthousiast over de formule van Breakin Convention. Volgens de Guardian zijn ze "One of the world’s leading showcases of hip hop dance and dance theatre", of zoals het bekende Londense uitgaansblad zegt: “One helluva weekend". Mis ze niet!

Breakin Convention - Nieuwe Show | Chassé Theater

voorprogramma
Kom vanaf 18.00 uur naar de foyer voor de Battle Session, gehost door Break Sessions uit Breda. Dit voorprogramma wordt ingevuld door beginnende talenten uit de breakdance community, uit Breda en omgeving. Gratis toegang.

credits

regisseur: Cyril Machenaud / performers: Ambroise Mendy, Antoinette Gomis, Damani Dembele aka Bboy Damani, Francois Marna aka Frankwa, Mame Diarra aka Mamson