Danny Willems

Nomadics

Voetvolk / Lisbeth Gruwez
vr 12 jul 2024 tot zo 14 jul 2024
vr 12 jul 2024
tot
zo 14 jul 2024

In Voetvolks nieuwste voorstelling, ontdekken zeven dansers hoe ze de natuur een stem kunnen geven. Het is bij uitstek de plaats om tot rust te komen, maar wat geven we haar in ruil terug? 

De performers verbeelden hoe de natuur naar de mens terugkijkt en zijn voetstappen ondergaat. Ze belichamen hoe ze haar plaats claimt en terugbijt. Dat vanuit een ontoereikende – want menselijke – maar ook aanstekelijke en grimmige fantasie. 

Nomadics laat de dansers een (voorbij)razend landschap worden. Soms zijn ze boom, soms zijn ze gras. Soms zijn ze rots of mens. Die voortdurende transformatie resulteert in schoonheid én in frictie: er hangt spanning in de lucht. Maar zoals de fysica het ons leert: frictie leidt uiteindelijk tot warmte, vertraging of verandering. Door het gevecht heen zoeken de dansers in Nomadics naar verbinding, zowel met de natuur als met elkaar.

Muziek staat daarbij in een sterke symbiose met de dans, zoals altijd bij Voetvolk. Maarten Van Cauwenberghe nam tijdens wandelingen geluiden op – voetstappen, water, wind in de bomen, snelwegen… – en brouwde er environmental techno van.

Voorafgaand aan de voorstelling maken de dansers een wandeltocht van vijf kilometer waarvoor het publiek warm maar vrijblijvend wordt uitgenodigd om met ze mee te wandelen. De dansers verschijnen op een nog nader te bepalen plaats en uur en pikken hen op voor een wandeling waarin kijken, ervaren en verbinding met het landschap centraal staan. Van de prikkels en de ruis van de stad naar de rust van het land. En terug naar de drukte. Het eindpunt is het theater, waar de wegen weer scheiden en de performance kan beginnen. Maar de ervaring van de tocht keert in verhevigde vorm terug. 

over de makers
Danseres/choreografe Lisbeth Gruwez en muzikant/componist Maarten Van Cauwenberghe vormen samen het dansgezelschap Voetvolk. Hun werk wordt in grote mate bepaald door improvisatie, performance-elementen, een gedetailleerde visuele verbeelding en een fijnzinnige maar haarscherpe dialoog tussen dans en geluidsontwerp: Gruwez en Van Cauwenberghe sturen elkaar aan met als doel een perfecte symbiose te bereiken tussen het auditieve en het visueel-fysieke. 

Voetvolk - Nomadics | Chassé Theater Breda

credits

choreografie: Lisbeth Gruwez / compositie, geluidsontwerp & live muziek: Maarten Van Cauwenberghe / performance: Antoni Androulakis, Artemis Stavridis, Francesca Chiodi Latini, Lucie Domenach, Raoul Riva, Simon Arson, Victoria Rose Roy, Valeria Saija, Tim Bogaerts / repetitor: Francesca Chiodi Latini / dramaturgie: Bart Meuleman / lichtontwerp: Jan Maertens / kostuumontwerp: Eli Verkeyn / stagiaire: Emma Meerschaert / productie: Voetvolk vzw / coproductie: KVS – Koninklijke Vlaamse Schouwburg, Perpodium, Julidans, Theater Freiburg & Charleroi Danse / residenties: kunstencentrum Nona, BUDA, Charleroi Danse, Voetvolk Atelier Rubigny / met de steun van de Vlaamse Gemeenschap & de taxshelter van de Belgische Federale Overheid via Mohow