In dienst van de vrede + Q&A

Jelmar Hoekstra
wo 3 apr 2024 - 19:00 - 20:45
cinema zaal 3
wo 3 apr 2024
19:00 - 20:45
Geweest

Elke woensdag staat Chassé Cinema in het teken van de documentaire film. Bekijk alle woensdagdocu's hier!

Na de film zijn regisseur Jelmar Hoekstra, Bert Kleine Schaars (stichting veteranen voor Libanon), Luitenant-kolonel b.d. Cor Aalbregt (voormalig kapitein Unifil missie) en Kolonel b.d. Rob Sondag (voormalig militair adviseur Verenigde Naties en Eerste Luitenant Unifil Missie) aanwezig voor een nagesprek.

In 1979 kreeg Nederland het verzoek om deel te nemen aan de United Nations Interim Force in Libanon, ook wel Unifil genoemd. Tijdens de besluitvorming kwamen er veel politieke argumenten naar voren om wél te gaan. Hierbij was de vrees voor imagoschade van Nederland als ze dit verzoek zouden afwijzen belangrijker dan het feit of een uitzending met veelal dienstplichtige soldaten in oorlog gebied wel verantwoord was.

Dit resulteerde dan ook in een grote groep Unifil veteranen die met PTSS kampt. Zij ontdekken dit vaak pas op latere leeftijd. In de documentaire In dienst van de vrede blikken we terug op de Unifil vredesmissie van de Jaren 80. Er waren ruim 9000 Nederlandse militairen actief over een periode van zo’n 6 jaar. Een bijzondere missie, waar zowel Den Haag als Defensie zich flink verkeek op het conflict en oorlogsgebied waar de vaak dienstplichtige soldaten in terecht kwamen.

Na de gebeurtenissen op 7 oktober 2023 in Israël en Gaza zijn er ook weer spanningen en dagelijkse beschietingen aan de Libanees/Israëlische grens. Daarnaast zijn er inmiddels ruim 20.000 mensen op de vlucht voor de escalaties. Om naast de verhalen van de veteranen ook echt een actueel beeld te hebben bij de situatie van toen en nu horen we toenmalig buitenland correspondent in Libanon, Jan Keulen, voormalig diplomaat, ambassadeur in o.a Irak en midden-oosten expert Nikolaos van Dam, oud generaal Peter van Uhm en NOS correspondent Daisy Mohr vanuit Beiroet. Waar in de jaren 80 vooral de PLO (Palestine Liberation Organization) de grote vijand was voor Israël maakt Hezbollah nu de dienst uit in dit gebied. Daisy, en Nikolaos geven de nodige achtergrond informatie om deze lastige machtsverhouding uit te leggen, afgewisseld met vaak uniek archief materiaal.

In dienst van de vrede + Q&A | Chassé Cinema Breda
Regie
Jelmar Hoekstra
Speelduur
60 min
verwacht
wo 3 apr 2024
Taal
Nederlands gesproken
Onderdeel van