SF/ Ruth Walz

Salomè (Romeo Castellucci)

registratie door Romeo Castellucci, Henning Kasten
internationale selectie
di 7 mei 2024 en zo 12 mei 2024
€ 7,50 – € 11,00
di 7 mei 2024
en
zo 12 mei 2024

Gebaseerd op Oscar Wilde's gelijknamige toneelstuk, levert de Italiaanse theatermaker Romeo Castellucci hier een indringende interpretatie van het verhaal van Salomé. De perfect geregisseerde interactie tussen de muziek van Richard Strauss en de esthetische beeldtaal op de scene, geven ons een angstaanjagende indruk van het brute machtsmisbruik aan het corrupte hof van Herodus. De première tijdens de Salzburger Festspiele was niet minder dan een sensatie. Asmik Grigorian verwierf met haar betoverende zang- en acteerkwaliteiten internationale sterrenstatus. Niet voor niets won de sopraan vorig jaar de International Opera Award als beste zanger. 
 
In de laat 19e-eeuwse Franse literatuur werd de figuur van Salomé een populair onderwerp als femme fatale en toonbeeld van perverse lust. Het hoogtepunt werd bereikt met Oscar Wilde’s tragedie Salomé, geschreven in het Frans en doordrenkt van de geest van het fin de siècle. Wilde weeft een web van obsessief verlangen en jongleert met tegenstellingen tussen oog en oor, lichamelijkheid en spiritualiteit, en tussen wat we zien en wat verholen blijft.

Toen Richard Strauss in 1903 dit door schandalen geteisterde stuk op muziek zette, stond hij voor de uitdaging deze tegenstellingen te verklanken. Romeo Castellucci op zijn beurt, onderzoekt de duisternis van deze ‘tragedie van de blik’. Centraal staat het verstikkende karakter van de plaats van handeling en de aangrijpende eenzaamheid van de vrouwelijke hoofdfiguur. 
 
Contextprogramma Romeo Castellucci 
Romeo Castellucci verwierf wereldfaam met zijn vermogen beelden te scheppen die bij de toeschouwer nooit meer uit de herinnering verdwijnen. In het kader van zijn voorstelling Bros op 30 april in het Chassé Theater presenteren wij een uitgebreid portret van deze iconische Italiaanse regisseur, met onder meer twee filmvertoningen, een documentaire en een lezing door Arnon Grunberg. Bezoek ze allemaal en maak kennis met het unieke signatuur van één van de grootste theatermakers van onze tijd. 

Bekijk het gehele programma rondom Romeo Castellucci

Salomè | Chassé Cinema Breda
Regie
Romeo Castellucci, Henning Kasten
Cast
Asmik Grigorian, John Daszak, Anna Maria Chiuri, Gábor Bretz, Julian Prégardien
Speelduur
112 min
verwacht
di 7 mei 2024