Navalny

Daniel Roher
di 5 mrt 2024 - 19:10 - 21:00
cinema zaal 3
di 5 mrt 2024
19:10 - 21:00
Geweest

Naar aanleiding van de dood van Alexei Navalny vertonen wij de documentaire Navalny nog een keer in onze zaal.

In augustus 2020 maakte een vliegtuig dat van Siberië naar Moskou vloog een noodlanding. Eén van de passagiers, de Russische oppositieleider Alexei Navalny, was doodziek. Hij werd naar een plaatselijk ziekenhuis gebracht en uiteindelijk geëvacueerd naar Berlijn, waar artsen bevestigden dat hij was vergiftigd met Novichok, een zenuwgas dat eerder betrokken was bij aanvallen op andere tegenstanders van de Russische regering.

President Vladimir Poetin ontkende elke betrokkenheid. Navalny overleeft niet alleen de vergiftiging, maar gaat zodra hij weer een beetje hersteld is in de tegenaanval. Samen met een zeer vasthoudende Bellingcat-onderzoeker, verschillende nieuwsoutlets en zijn eigen team gaat Navalny op zoek naar bewijs van de betrokkenheid van het Kremlin. Zijn beslissing om na de bloedstollende zoektocht die daarop volgt toch nog terug te keren naar Rusland, is ongelofelijk en indrukwekkend.

Regisseur Daniel Roher was precies op het goede moment met zijn camerateam ter plekke. Hij is erbij als Navalny herstelt, samen met zijn vrouw en dochter in Duitsland en treft hem op zijn kwetsbaarste en tegelijkertijd meest rustige moment. Het levert intieme momenten op met deze bijzondere en volhardende familie. Navalny is een inzicht in het hoofd van de moedige en charismatische oppositieleider.

Navalny | Chassé Cinema Breda
Regie
Daniel Roher
Speelduur
98 min
verwacht
di 5 mrt 2024
Taal
Russisch, Engels gesproken
Ondertiteling
Nederlands ondertiteld