Anja Beutler

ATMEN / evolution is silently unfolding

Nicole Beutler Projects
vr 14 jun 2024 - 20:30 - 22:00
Koninklijke Drukkerij EM. de Jongzaal
vr 14 jun 2024
20:30 - 22:00
Geweest

Vandaag geven we de sleutel van onze theaterzaal aan Nicole Beutler, die hem van voor tot achter benut voor de ‘theaterervaring’ ATMEN. Beutler is een van de meest eigenzinnige theatermakers van ons land en lieveling van vele gerenommeerde buitenlandse podia en festivals. In  ATMEN worden we verwelkomd in een pulserend, vibrerend en ademend paradijs waarin de natuur haar plek heroverd heeft. Het pluche in de theaterzaal maakt nu deel uit van een levend ecosysteem.

In ATMEN/ evolution is silently unfolding heten Beutler en haar team je welkom in een mogelijke toekomst: we zijn in het jaar 2200. Onder de ingestorte last van de menselijke zelfvernietigende honger naar macht, ademt de planeet eindelijk weer. De overlevenden komen uit de schaduw op zoek naar een nieuw gemeenschap.

In de theaterzaal gedijen nu flora, fauna, bacteriën en lichtgevende schimmels. Onder het maanlicht huilt een wolf en wagen zes wezens zich uit de schaduw, fluïde wezens in deze futuristisch biotoop. Als onderdeel van het ademende landschap resoneren ze met lang vergeten radiogolven, met ritselende bladeren en met de filmische muziek onder meer Gary Shepherd en Franz Schubert.

Beeldend kunstenaar Heleen Blanken ontwikkelde driedimensionale projecties die het theater als planten overwoekeren. Diep in vochtige, trillende, spelonkachtige diepten, op de bodem van een post-apocalyptische realiteit, krijgt de wilde belofte van een onvoorstelbare toekomst geleidelijk vorm. Een ruimte vol leven, potentie en verwondering.

over de maker
Het werk van Nicole Beutler reist door binnen- en buitenlang en is veelvuldig onderscheiden. Naast vele nominaties ontving ze onder meer de VSCD-Mimeprijs (in 2009 voor 1: SONGS en voor 8: METAMORPHOSIS in 2020/2021) en de Dioraphte prijs (SHIROKURO, 2014). In 2018 ontving Beutler de Gieskes-Strijbis Podiumprijs voor haar divers oeuvre. Voor de voorstelling 8: METAMORPHOSIS ontving zij ook de prijs van MusicTheatreNow 2021. Daarnaast werden de voorstellingen SHIROKURO en 8: METAMORPHOSIS genomineerd voor de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansproductie uit het seizoen.

Nicole Beutler wordt sterk gedreven door het verlangen naar een betere samenleving. Haar werk nodigt uit tot een kritische reflectie op het menselijke bestaan. “Het is mijn verantwoordelijkheid als kunstenaar om nieuwe ruimtes in ons denken te openen, zowel maatschappelijk als artistiek. Samen kunnen we de wereld veranderen.” In de afgelopen twintig jaar heeft Beutler met haar unieke signatuur een stempel gedrukt op de Nederlandse podiumkunsten

Gratis te bezoeken met
Onbeperkt Kleine Zaal Abonnement

credits

concept, regie, choreografie: Nicole Beutler / music compositie: Gary Shepherd / muziek: Franz Schubert / dramaturgie: Igor Dobričić / video: Heleen Blanken / licht & scenografie i.s.m. team: Julian Maiwald / performance, vocal arrangement, zang: Hillary Blake Firestone, Revé Terborg, Arnout Lems, Dominic Kraemer, Felix Schellekens, Timo Tembuyser / kostuum: Jessica Helbach / sound design: Ruben Kieftenbelt