Le Villi

Opera Zuid
di 3 jun 2025 - 20:30
Koninklijke Drukkerij Em. de Jongzaal
di 3 jun 2025
20:30
Bestellen

Le Villi is een onvergetelijke dansopera vol passie, liefde en mystiek. 

Giacomo Puccini baseerde zich voor zijn eerste opera op de eeuwenoude Centraal-Europese mythes van de ‘Vilja’: jonge vrouwen die stierven aan een gebroken hart. Eerder werd deze mythe gebruikt voor de creatie van het wereldberoemde ballet Giselle. Speciaal voor de productie van Opera Zuid componeert de Nederlandse componist Karmit Fadael een prelude op het thema van het duistere woud als metafoor voor verdwaald raken in het leven. Onder begeleiding van het Philzuid orkest.

regie door Dreya Weber
Voor de regie van Le Villi kiest Opera Zuid voor niemand minder dan de ervaren choreografe, actrice, aerialist en producer Dreya Weber (bekend van Pink!). Eerder was zij met indrukwekkende optredens te zien in Opera Zuids A Midsummer Night’s Dream en Lady in the Dark

Met deze opera dansant maakt Dreya haar opera regiedebuut. “Ik zie Le Villi als een tijdloze vertelling over verdriet, en hoe één verkeerde keuze de levensloop kan veranderen. De opera gaat daarnaast ook over de verbondenheid tussen mens en natuur en de mogelijkheid tot vergeving. We maken deel uit van een groter geheel en van cycli van leven en dood, met de mogelijkheid tot vernieuwing. Deze interpretatie maakt het verhaal menselijker, tijdlozer en universeler.”

opera dansant
Le Villi is een opera dansant: de dans volledig verweven met het verhaal, de mythologie, de dramaturgie én de muziek. Dreya hierover: “Puccini's muziek vertelt het verhaal op een prachtige manier, het is een relatief korte opera die het publiek in één uur meeneemt van verloving tot sterven van verdriet. Ik denk dat het visuele aspect helpt om deze vertelling nog begrijpelijker en menselijker te maken. Ik wil de muziek illustreren met dans, beweging en een visueel verhaal. Zo kan ik tijdens de aria's, bijvoorbeeld, de diepgaande liefde tussen de personages Anna en Roberto uitbeelden door het tonen van hun liefdesgeschiedenis, hun gewoontes, hun spelletjes, hun diepe genegenheid voor elkaar. Ik wil dat de toeschouwers voelen hoe Anna lijdt, hoezeer ze Roberto mist als hij weg is, zodat ze het echt begrijpen wanneer ze sterft van verdriet.”

credits

cast: Sílvia Sequeira, Denzil Delaere, Ivan Thirion / koor: Theaterkoor Opera Zuid / orkest: Philzuid / muzikale leiding: Karel Deseure / regie en choreografie: Dreya Weber / decor- en lichtontwerp: Bretta Gerecke / kostuumontwerp: Marrit van der Burgt / dramaturgie: Joep Hupperetz / associate regie en choreografie: Lauren Poulton / koorleiding: Jori Klomp