Danny Willems

Nomadics

Voetvolk | Lisbeth Gruwez & Maarten Van Cauwenberghe
zomerprogrammering
vr 12 jul 2024 tot zo 14 jul 2024
vr 12 jul 2024
tot
zo 14 jul 2024

In Nomadics van het Vlaamse gezelschap Voetvolk maken de bezoekers samen met de dansers een wandeling van de natuur in het buitengebied naar ons theater midden in de stad. De dansers verschijnen op een buitengewone plaats en pikken het publiek op voor een tocht waarin kijken, ervaren en verbinding met het landschap centraal staan. Een unieke ervaring!

In Nomadics wordt wandelen tot levenskunst verheven. Stap voor stap verstillen, in verbinding met de natuur rond Breda. Met als eindpunt theater het Chassé Theater, waar je zó de zaal in wandelt om de voorstelling bij te wonen. Hoe zul je die ervaren, na deze gezamenlijke wandeling?

Acht dansers geven een stem aan de natuur: bij uitstek de plaats om tot rust te komen. Maar wat geven we haar daarvoor in ruil terug? Voetvolk verbeeldt hoe ze naar ons kijkt en onze voetstappen ondergaat.

De dansers vormen een (voorbij)razend landschap. Soms zijn ze boom, soms zijn ze gras. Soms zijn ze rots, soms zelfs mens. De voortdurende transformatie resulteert in schoonheid én in frictie: er hangt spanning in de lucht. Maar zoals de fysica ons leert: frictie leidt uiteindelijk tot warmte, vertraging of verandering. Door het gevecht heen zoeken de dansers naar verbinding, zowel met de natuur als met elkaar.

Muziek staat daarbij in symbiose met de dans, zoals altijd bij Voetvolk. Maarten Van Cauwenberghe nam tijdens voorbereidende wandelingen geluiden op – stappen, water, wind in de bomen, snelwegen… – en brouwde er environmental techno van.

Wandel je mee?
Voorafgaand aan de voorstelling kan je deelnemen aan een wandeling samen met de dansers van het gezelschap. Er is een prachtige route uitgestippeld van het buitengebied bij Rijsbergen naar het Chassé Theater. De wandeling start om 17.30 uur en is circa 10 kilometer. Er wordt rustig gelopen en halverwege even gerust. De wandeling is gratis en uiteraard niet verplicht. Meld je wel van te voren even aan als je een ticket koopt.

Waar en wanneer?
Om 17.30 uur start de wandeling vanaf Wandelknooppunt 22, Montenslaan, 4891 SN Rijsbergen. We raden je aan om je auto of fiets bij het Chassé Theater te parkeren en met het openbaar vervoer naar het startpunt van de wandeling te reizen. Kies voor de bus Arriva nummer 115, bushalte Claudius Prinsenlaan (Breda) naar de bushalte Krabbenbossen. Bij aankomst steek je de straat over en loop je de Montenslaan in.

Hoewel het aan te raden is deze prachtige wandeling te lopen, is de voorstelling ook de moeite waard zonder de wandeling gedaan te hebben.

over Voetvolk
Voetvolk is het dansgezelschap van danseres/choreografe Lisbeth Gruwez en muzikant/componist Maarten Van Cauwenberghe. Het werk van Voetvolk wordt in grote mate bepaald door improvisatie, performance-elementen, een gedetailleerde visuele verbeelding en een fijnzinnige maar haarscherpe dialoog tussen dans en geluidsontwerp: Gruwez en Van Cauwenberghe sturen elkaar aan met als doel een perfecte symbiose te bereiken tussen het auditieve en het visueel-fysieke. 

Voetvolk | Lisbeth Gruwez & Maarten Van Cauwenberghe

Gratis te bezoeken met
Onbeperkt Kleine Zaal Abonnement

credits

choreografie: Lisbeth Gruwez / compositie, geluidsontwerp & live muziek: Maarten Van Cauwenberghe / performance: Antoni Androulakis, Artemis Stavridis, Francesca Chiodi Latini, Lucie Domenach, Raoul Riva, Simon Arson, Victoria Rose Roy, Valeria Saija, Tim Bogaerts / repetitor: Francesca Chiodi Latini / dramaturgie: Bart Meuleman / lichtontwerp: Jan Maertens / kostuumontwerp: Eli Verkeyn / stagiaires: Emma Meerschaert / productie: Voetvolk Vzw / coproductie: Kvs – Koninklijke Vlaamse Schouwburg, Perpodium, Julidans, Theater Freiburg & Charleroi Danse / residenties: Kunstencentrum Nona, Buda, Charleroi Danse, Voetvolk Atelier Rubigny / met de steun van: De Vlaamse Gemeenschap & De Taxshelter Van De Belgische Federale Overheid Via Mohow