Koen Broos

Chez Bricktop

Claron McFadden & Claire Chevallier
za 31 mei 2025 - 20:30
Koninklijke Drukkerij EM. de Jongzaal
za 31 mei 2025
20:30
binnenkort in verkoop

Sopraan Claron McFadden en pianiste Claire Chevallier richten met de songcyclus American Beauties hun spots op Afro-Amerikaanse artiesten die na de Eerste Wereldoorlog vanuit de VS naar Europa verhuisden. 

Ada Beatrice Queen Victoria Louise Virginia Smith (1894-1984), beter bekend als 'Bricktop’, was een Amerikaanse danseres, jazz-zangeres en vaudeville-artiest die tussen 1924 en 1961 de legendarische Parijse nachtclub Chez Bricktop runde. Ze wordt gezien als een van de meest legendarische figuren uit de twintigste-eeuwse Amerikaanse culturele geschiedenis. Haar nachtclub ontpopte zich in geen tijd tot een bruisende ontmoetingsplaats voor Franse artiesten en Afro-Amerikanen die tijdelijk of permanent in Parijs verbleven. Ze konden er ontsnappen aan het racisme waarmee ze in Amerika systematisch te maken kregen. In Parijs vond deze groep niet alleen erkenning, sommigen oogstten er ook roem en rijkdom.

Chez Bricktop wil die tijd doen herleven, in het Montmartre van de jaren 20 dat toen bekendstond als het ‘Harlem van Parijs’. De voorstelling keert terug naar de periode dat de jazz uit Amerika komt overgewaaid, met onder andere James Reese Europe, Scott Joplin, Cole Porter en Duke Ellington. En wordt de invloed onderzocht van dat nieuwe genre op de Parijse scene van die tijd, met onder meer Erik Satie, Maurice Ravel, Claude Debussy en Django Reinhardt. Regisseur Luigi De Angelis ziet de voorstelling als een live radioprogramma: hij verplaatst de sfeer van een club van honderd jaar geleden naar een hedendaagse radiostudio met publiek en speciale gasten.