WijkJury Breda

Dertien inwoners van Breda uit verschillende wijken, met uiteenlopende culturele achtergronden en leeftijden vormen van september 2022 t/m juni 2023 de tweede WijkJury Breda. Eén ding hebben ze gemeen. Ze bezochten niet eerder toneel- en dansvoorstellingen. Met de WijkJury komt hier verandering in, met hun onbevangen blik verrijken zij het theaterveld en brengen meer diversiteit in het theater.

Minimaal één keer per maand bezoeken de juryleden gezamenlijk een theatervoorstelling. Na afloop van een voorstelling gaan zij in gesprek met de makers. Daarnaast komen zij een aantal keer per jaar samen om verder te praten over de voorstellingen, hun ervaringen te delen en een mening te vormen over theater. Aan het eind van het theaterseizoen kiezen zij hun favoriet: De Keuze van de WijkJury.

initiatief Adelheid Roosen

De WijkJury is een initiatief van de van oorspong Bredase theatermaker Adelheid Roosen (Female Economy). In 2009 werd zij voorzitter van de vakjury van het Nederlands Theater Festival. Haar eerste daad was het instellen van de WijkJury in Amsterdam als uiting van haar verbondenheid met de wijken. De WijkJury heeft zusterjury’s in onder andere Amsterdam, Utrecht en Den Haag en vanaf 2021 dus ook in Breda.

contact

Wil je meer weten over WijkJury Breda? Stuur dan een berichtje naar Eva Stravers via estravers@chasse.nl.
Volg WijkJury's uit het hele land via instagram (@wijk.jury) of Facebook (@WijkJury).

programma

Je vindt de WijkJury dit seizoen bij de volgende voorstellingen: 

 • woensdag 21 september: Nicole Beutler Projects - GINKGO
 • woensdag 19 oktober: Nineties Productions - On all things earth
 • dinsdag 6 december: Orkater - De Gliphoeve
 • zondag 18 december: Theater Oostpool - De Bananengeneratie 
 • donderdag 22 december: Club Guy and Roni - Fortune 
 • woensdag 11 januari: Wunderbaum - The Clowns Convention 
 • dinsdag 28 februari: Stefan Rokebrand, Tara Hetharia e.a. - Gelukzoekers op Sumatra
 • woensdag 8 maart: Mark Rietman, Jacqueline Blom e.a. - Het Familiespel
 • woensdag 5 april: Luan Buleshkaj - Leeuwenkind 
 • vrijdag 14 april: Korzo / Rutkay Ozpinar - Work Line 
 • woensdag 17 mei: Toneelgroep Maastricht - De Kersentuin 

maak kennis met de wijkjuryleden

WijkJuryleden over hun deelname

"Naast kansengelijkheid, gelijkwaardigheid en de vrijheid om jezelf te kunnen zijn, vind ik verbinding een belangrijk aspect in de samenleving van nu. Verbinding met jezelf, de wijk, de mensen om je heen en de verbinding met het grotere geheel. Kunst en cultuur kan hierin een belangrijke rol spelen. En juist deze verbinding is waarom ik meedoe aan de WijkJury, want samen is toch leuker dan alleen!" - Tessa

"Hoe leuk is het als je naar voorstellingen kunt gaan, waar je niet voor zou kiezen? Om je (culturele)wereld groter te maken? Daarom doe ik mee aan de WijkJury!" - Jolanda P.

"Ik vind het leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Aangezien ik niet zo'n groot budget heb is een theater bezoek al heel lang niet meer aan de orde geweest. Aangezien ik kleinkinderen heb vind ik het wel belangrijk om ze hier wel iets over mee te kunnen geven." - Jolanda D.

"Het lijkt mij geweldig om vaker in het theater te komen, en met de wijkjury verschillende vormen van voorstellingen mee te mogen beleven!" - Robbert-Jan

"Ik doe mee aan de WijkJury om mijn nieuwsgierigheid te voeden en een bijzondere branche van binnen en buiten te zien, proeven en voelen. Op naar een magische jaar!" - Latifa

Lees ook het interview met roedelchefs Sacha van Maastricht (ook oud WijkJurylid) en Eva Stravers in BN/De Stem van 16 augustus 2022.

WijkJury 2021-2022

Leden: Sacha van Maastricht,  Ruth Rubin, Galina Ivanova, Mahmoud Mustafa, Peter-Paul van Tillo, Jens van Breemen, Rowena Carpay, Monica Rijpma en Kristina Salman.

Keuze van de WijkJury 2021-2022: Dood Paard - Looking for Habibi