Michel Goessens

Grind

Kommil Foo
wo 22 mei 2024 - 20:30 - 22:10
Koninklijke Drukkerij EM. de Jongzaal
wo 22 mei 2024
20:30 - 22:10
Geweest

De broers Raf en Mich bijten zich vast in hun familieverleden. Een voorstelling vol prachtige verhalen die je ontroeren en aan het lachen maken. 

Genomineerde voor de Poelifinario in de categorie Kleinkunst.

Een huis in een straat. Een vrouw op een stoel. Wachtend, ingespannen luisterend, hopend op het flinterdunne geluid van voetstappen op het grind. Al jarenlang.

Raf en Mich graven oude geheimen op. De groteske, hilarische, hartverscheurende verhalen, soms gebulderd aan de feesttafel, soms geluisterd in een hoekje van de keuken, vaak verzwegen uit schaamte. Het cabaretduo Kommil Foo ontwikkelde door de jaren heen een volstrekt unieke manier van voorstellingen maken: ontroering, hilariteit, prachtige songs en een absurde beeldtaal vechten om voorrang. Voorstellingen over de mens en zijn alledaagse tragiek. De toeschouwer wordt daarbij steevast op het puntje van zijn stoel gedwongen. 

⭐⭐⭐⭐⭐ "Raf en Mich Walschaerts eren in deze nieuwe voorstelling niet alleen hun ouders, maar ook hun vakmanschap als theatermakers. Zelden stonden ze zo naturel op het podium." - De Standaard

⭐⭐⭐⭐ "Hun voorstellingen oogsten al dertig jaar lang het applaus van de wereld, maar het enige wat Kommil Foo van die lof gaat doen, is mooier twijfelen. In Grind doen ze dat over hun ouders en herinneringen, en dus ook over zichzelf." - De Morgen

⭐⭐⭐⭐ "Een ontroerend eerbetoon aan hun ouders in hun steengoede show." - NRC

⭐⭐⭐⭐ "Elke vertelling krijgt een speciale vorm, soms clownesk, soms poëtisch, vaak ook muzikaal." - Volkskrant

"Grind is een liefdevolle familiekroniek van drie generaties."- Theaterkrant 

Genomineerd voor een Poelifinario
Op maandag 9 oktober 2023 werden de Cabaretprijzen uitgereikt tijdens het Cabaretgala in Theater Diligentia in Den Haag. Grind was genomineerd voor de Poelifinario in de categorie Kleinkunst.

Uit het juryrapport: "Dat de gebroeders Raf en Mich Walschaerts met hun nieuwste programma wederom een ijzersterk en uitgebalanceerd kleinkunstpamflet afleveren, ligt in de lijn der (hoge) verwachtingen. Opvallend is de liefdevolle kwetsbaarheid waarmee ze het onvermogen van drie generaties mannen centraal zetten. Vorm en inhoud zijn samengebracht om elke scène komisch en vertederend tegelijk te maken. Met de vastberaden manier waarop de broers ieders emoties bespelen, tonen ze zich meesters in hun vak."

Festival Ik Zie U Graag
MEZZ en Chassé Theater slaan dit jaar de handen ineen om tijdens het Pinksterweekend het beste van de Belgische podiumkunsten te presenteren. Op 18 en 19 mei zijn er op verschillende locaties in Breda optredens te zien. meer info

credits

regie: Ineke Nijssen / licht en geluid: Koen Bellens