Alek Bruessing

Marlene

Sven Ratzke
Be Proud
za 30 mrt 2024 - 20:30 - 22:10
Koninklijke Drukkerij EM. de Jongzaal
za 30 mrt 2024
20:30 - 22:10
Pauze 21:20
Geweest

De internationale theaterhit Marlene komt naar Nederland. Een wervelend muziektheaterstuk met internationale ster Sven Ratzke in de rol van legende Marlene Dietrich: filmgodin vol mysterie en glamour, die als chansonnière een tweede wereldcarrière beleefde en de laatste jaren van haar leven volledig teruggetrokken in haar Parijse appartement de isolatie verkoos.

Het is 3 november 1960. Marlene is terug in Berlijn. Ze zit in de kleedkamer. Buiten scandeert de menigte 'Go home Marlene!' en 'Verrader!'. Binnen bereidt de diva zich voor op haar eerste show sinds de oorlog. Er volgt een reis door het leven van één van de grootste iconen van de 20e eeuw. Een inkijkje in de waanzin, de showbizz, haar herinneringen vol nostalgie en verlangen. Met als klapstuk: het concert zoals ze het toen, in 1960 in Berlijn, gaf.

Na zijn hoofdrollen in musicalklassiekers en de geroemde one man shows, waaronder internationale hit-voorstelling Where are we now over het leven en werk David Bowie waarmee hij over de wereld toerde, is Sven Ratzke de gedroomde vertolker van dit personage. Als geen ander weet Ratzke tussen de genders te switchen en werk van iconen naar zijn hand te zetten.

Marlene is een voorstelling over roem en mystificatie en geeft een inkijk in de ziel van een wereldberoemde legende. Doordrenkt met prachtige muziek en omlijst teksten van topauteur Connie Palmen en kostuums van Ian Griffiths (art director Max Mara), balanceert Marlene tussen groots theater en intieme one woman show, vol van vileine humor en grote emoties. Marlene laat niemand onberoerd.

lovend ontvangen
“De laatste levensdagen van de Duitse diva Marlene Dietrich worden meesterlijk vertolkt door ras-entertainer Sven Ratzke.” - Telegraaf

“Sven Ratzke speelt Dietrich geweldig in al haar kwetsbaarheid, kribbigheid, melancholie en trots. Dit is geen travestie, maar het zuiverste bronwater.” - Parool

“Als Dietrich is hij kwetsbaar, dan weer furieus en houdt alle ogen op zich gericht, zoals zij dat vast ook deed. Deze rol is hem op het lijf geschreven, punt.” - NRC

“Ratzke zegt met deze voorstelling een ode aan Marlene Dietrich te brengen, maar met dat simpele woord doet hij zijn voorstelling te kort. Hij heeft een monument voor haar opgericht.” - Theaterkrant

Alle gesproken teksten zijn in het Nederlands, de muziek in het Duits en Engels.

Onderdeel van

Marlene is een co-productie van het gerenommeerde Renaissance Theater (onder andere Hedwig and the Angry Inch) in Berlijn. Met teksten van topauteur Connie Palmen en kostuums van Ian Griffiths, creative director van het wereldberoemde modemerk Max Mara. 

credits

cast: Sven Ratzke, Julia Herfst, Jetse de Jong e.a / tekst: Pam Gems, Connie Palmen / regie: Guntbert Warns (Hedwig and the Angry Inch) / kostuums: Ian Griffiths (art director Max Mara)