Fabian Calis

Vogels

ITA (Alize Zandwijk)
vr 14 mrt 2025 en za 15 mrt 2025
vr 14 mrt 2025
en
za 15 mrt 2025

Vogels van de Canadees-Libanese schrijver Wajdi Mouawad is een familiedrama dat zich afspeelt te midden van de langdurige spanningen tussen Palestina en Israël en de verstrekkende gevolgen daarvan. 

Eitan, een joodse student in New York wordt verliefd op de Arabische Wahida maar stuit op de onwrikbare houding van zijn vader die 'de vijand' niet in zijn familie wil toelaten. Eitan gaat op zoek naar zijn roots in Israël en belandt na een bomaanslag in het ziekenhuis. De familieleden verzamelen zich rond het ziekenhuisbed en brengen een lang verzwegen geheim aan het licht dat alle aannames over identiteit en vijandschap aan het wankelen brengt.

Alize Zandwijk introduceerde het werk van Mouawad in Nederland. Bij het Ro Theater waar ze van 2006 tot 2016 artistiek leider was, regisseerde ze vier van zijn stukken, waaronder Branden. Ook in Vogels, dat ze eerder bij Theater Bremen regisseerde, staan oorlog en identiteit centraal. Het publiek wordt meegezogen in een spannende zoektocht die uiteindelijk alle personages dwingt om hun vooroordelen en afkomst tegen het licht te houden. Zandwijk maakt van Vogels een muzikale en poëtische voorstelling waarin de acteurs op onnavolgbare wijze de complexe personages tot leven wekken.

de pers over Vogels
★★★★ "Met haar fantasierijke regie heeft Alize Zandwijk een opwindende voorstelling gemaakt." - Volkskrant 

★★★★ "Door het sterke stille spel van de acteurs speelt het drama zich net zo goed op hun gezichten af als in de dramatische scènes die ze samen met ons aanschouwen. Zo maakt Zandwijk het doorwerken van het verleden in het heden tastbaar." - NRC 

★★★★ "Een poëtische poging tot verbinding." – Telegraaf 

credits

regie: Alize Zandwijk / van: Wajdi Mouawad / vertaling: Tom Kleijn / dramaturgie: Peter van Kraaij / scenografie: Thomas Rupert / kostuums: Sophie Klenk-Wulff / lichtontwerp: Mark van Denesse / compositie: Maartje Teussink, Amber Docters van Leeuwen / geluidsontwerp: Dennis Slot / arrangementen: Amber Docters van Leeuwen / animatie: Wim Bechtold / muzikant: Amber Docters van Leeuwen