Anna van Kooij

Backstage | Toneelprijzen 2021

Op 11 september 2021 werden de Toneelprijzen uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater van het Nederlands Theater Festival. 

De prijswinnende voorstellingen De zaak Shell en 8: Metamorphosis zijn binnenkort bij ons te zien.

Theo d’Or & Louis d’Or 

Naomi Velissariou ontving de Theo d’Or (toneelprijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke hoofdrol) voor haar rol in Pain Against Fear van Theater Utrecht. De meerstemmige identiteit die ze in haar spel toont, maakt volgens de jury ‘dat de vrouw boven het concept van de productie uitstijgt’.

Emmanuel Ohene Boafo ontving de Louis d’Or (toneelprijs voor de meest indrukwekkende mannelijke hoofdrol) voor zijn rol in Sea Wall van Het Nationale Theater. "Door zijn open, liefdevolle spel komt de dood in deze voorstelling snoeihard binnen", schreef de jury. "Uit zijn lichaamsuitdrukking tekent zich een personage dat probeert vat te krijgen op deze tragedie, maar hier nog niet toe in staat is. Hij speelt dit subliem, met geen enkel gebaar of woord te veel."

Binnenkort staat Emmanuele in ons theater in de voorstelling Trojan Wars: Een verpletterende bingewatch-marathon met eten, drinken en live-muziek.

reserveer je tickets

Prijswinnaars Louis d’Or (Emmanuel Ohene Boafo) en Theo d’Or (Naomi Velissariou) - foto Anna van Kooij
Prijswinnaars Emmanuel Ohene Boafo en Naomi Velissariou - foto Anna van Kooij 

Arlecchino & Colombina

De Toneelprijzen voor ‘de meest indrukwekkende bijdragende rol’ (de Arlecchino en Colombina), gingen naar Jaap Spijkers voor zijn rol in De zaak Shell van Anoek Nuyens & Rebekka de Wit / De NWE Tijd / Frascati Producties en naar Sanne Samina Hanssen voor haar rol in Angels in America bij Olympique Dramatique en het Toneelhuis.

Regieprijs

De Regieprijs werd uitgereikt aan Anoek Nuyens & Rebekka de Wit voor De zaak Shell. De jury over de voorstelling: "De zaak Shell is zowel haarscherp als verwarrend. De gedegen research is vertaald naar een sterke tekst en een gedurfde enscenering. Het podium is hier een platform aan uiteenlopende perspectieven. Met verve creëren de spelers hun personage via toewijding, concentratie en trefzeker acteren. Met hun inzet én de consequente uitwerking van het concept verleidt de voorstelling de toeschouwer tot een stellingname die varieert van empathie tot afkeer. Vakkundig blijft de regie weg bij het oordeel over afzonderlijke personages. De toeschouwer kan hierbij innerlijk verstrikt raken in de fluïde rol als toehoorder, scheidsrechter en medestander."

De voorstelling is zaterdag 25 september om 20.30 uur te zien in het Chassé Theater.

reserveer je tickets

Regieprijs - De zaak Shell

VSCD-Mimeprijs

Nicole Beutler ontving de VSCD-Mimeprijs voor 8: Metamorphosis. De jury over de voorstelling: "Een achtkoppig mannenkoor, slagwerker Frank Rosaly, componist/dj Gary Shepherd en een bewegend lichtgrit van ontwerpers Julian Maiwald en Minna Tikkainen schitteren in een alternatief scheppingsverhaal. Leidraad: het uiteenvallen van het patriarchaat. Na een drumstel-oerknal transformeren de zangers, aanvankelijk uniform bewegend in een knap uitgevoerde mimografie-van-het-maatpak, in mythische, androgyne en dierlijke wezens. Purcells beroemdste, barokke klaaglied wordt in de remix een hortend, echoënd klankgedicht."

De voorstelling is woensdag 27 oktober om 20.00 uur te zien in het Chassé Theater. 

reserveer je tickets