Luis Xertu

Elisabeth gets her way

Jan Martens
Dit is wereldklasse
vr 17 nov 2023 - 20:30
kleine zaal
vr 17 nov 2023
20:30
Bestellen

De nieuwe solo van en door Jan Martens wordt een gedanst portret van de Poolse Elisabeth Chojnacka (1939 - 2017), een uitzonderlijk getalenteerde en gepassioneerde muzikante die midden 20e eeuw medeverantwoordelijk was voor de revival van klavecimbelmuziek.

Met Elisabeth gets her way wil Jan Martens een ode brengen aan deze bijzondere vrouw. Allebei willen ze het radicale niet verzachten of omfloersen. Allebei streven ze ernaar radicaliteit en publieksvriendelijkheid met elkaar te verzoenen, om zo een groot publiek te kunnen bereiken.

De solo wordt uitgevoerd op een soundtrack die breed gaat, met werk van Nyman over Montague tot Ligeti, alle in een uitvoering van Chojnacka. Martens maakt de klavecimbelmuziek toegankelijk door de intensiteit van zijn dansen, door de vele kostuumwissels en door intermezzo’s van interviews.

Onderdeel van

credits

choreografie en dans: Jan Martens / sound engineer documentary: Yanna Soentjens / lichtontwerp: Elke Verachtert / kostuumontwerp: Cédric Charlier / video en muziek: volledige lijst videofragmenten (© Archives INA) en muziekstukken: www.grip.house / videomontage: Sabine Groenewegen